Chinese economie lijdt zwaar onder sancties VS

De economische groei van China zakt naar het laagste niveau in 26 jaar, vooral, omdat de op één na grootste economie van de wereld verwikkeld blijft in een handelsoorlog met de grootste economie van de wereld, de Verenigde Staten.

De economische groei van China zakte volgens The Associated Press (AP) in het laatste kwartaal, dat eindigde in september, tot een historisch lage 6 procent.  In het vorige kwartaal was de economische groei nog 6,2 procent.

De verdere afname van de groei komt op een moment dat China en de VS in een patstelling staan in een handelsoorlog die nu al vijftien maanden aanhoudt. President Donald Trump heft importtarieven op Chinese goederen, omdat de leiders van beide landen geen handelsovereenkomst bereiken.

De Chinese export naar de VS daalde in september met bijna 22 procent ten opzichte van een jaar eerder en de invoer van Amerikaanse goederen zakte volgens het AP met 15,7 procent. Groei van de detailhandelsverkopen in China daalde tot 8,2 procent en de autoverkoop daalde met 11,7 procent.

Experts verwachten dat de impasse gevolgen zal hebben voor de wereldeconomie. Het Internationaal Monetair Fonds haalde de tariefoorlog aan in haar besluit deze week om de economische groeiverwachting te verlagen van 3,2 procent naar 3 procent.

Consumentenuitgaven in de VS zakten in september naar het laagste percentage in zeven maanden. De VS heeft echter het laagste werkloosheidspercentage van de afgelopen 50 jaar en het Amerikaanse economische optimisme steeg begin oktober met 3 procent, waardoor Trump voorlopig aan het langste eind lijkt te trekken in deze handelsoorlog.