VS overtuigt Erdogan van tijdelijke wapenstilstand in SyriŽ

Amerikaans vice-president Mike Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo hebben donderdag aangekondigd dat zij een staakt-het-vuren-overeenkomst hebben bereikt tussen Turkije en de Koerden, na een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Ankara.

De overeenkomst komt uren nadat een brief is verschenen waarin president Donald Trump Erdogan waarschuwde vooral geen 'dwaas' en 'stoere vent' te worden met betrekking tot een invasie van het noordoosten van Syrië. Een brief die Erdogan volgens geruchten direct bij het afval gooide.

In ieder geval zal Turkije de invasie van Syrië met vijf dagen opschorten. In deze periode kunnen de Koerdische YPG-strijders zich onder Amerikaanse bescherming terugtrekken.

Trump reageerde extatisch, uiteraar via Twitter. Begrijpelijk, want de president lag aardig onder vuur vanwege zijn plotselinge en onaangekondigde terugtrekking uit de regio. Vele Republikeinen waren furieus dat Trump de Koerdische bondgenoten zo plots de rug toekeerde. Een schot voor open doel voor Turkije, die maar al te graag de aanval op de Koerden openden om zogenaamde 'terroristische cellen' te vernietigen. Inmiddels bleek dat mede door de Turkse invasie vele burgerslachtoffers vielen en zelfs een Koerdische politica en haar gevolg werden geëxecuteerd.