Gevangenisstraf voor winkeldief die op Utrecht CS reiziger van trap duwde

Eind juni bracht de politie indrukwekkende beelden naar buiten waarop te zien was hoe op 12 mei van dit jaar een man op Utrecht Centraal een reiziger ten val brengt op een perrontrap. De man was op de vlucht nadat hij betrapt was bij een winkeldiefstal en liep het nietsvermoedende slachtoffer vol in de rug, waardoor deze voorover van de trap viel en zwaar gewond raakte. Vandaag stond de verdachte voor de rechter op verdenking van winkeldiefstal en mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van acht maanden. De politierechter achtte de ten laste gelegde feiten bewezen en veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van vijf maanden.

Op 19 september werd de 34-jarige verdachte door de Franse politie aangehouden op verdenking van een winkeldiefstal in Marseille. Dankzij een uitgevaardigd internationaal arrestatiebevel kon de link met de verdenking in Nederland gemaakt worden en werd de man spoedig uitgeleverd. Sinds zijn aanhouding zit hij in voorarrest. Omdat de verdachte bekende de persoon op de filmbeelden te zijn en er slechts beperkt aanvullend onderzoek nodig was, is de zaak voor een vlotte afhandeling op een snelrechtzitting geplaatst.

Bij het bepalen van de strafeis hield de officier van justitie rekening met het feit dat de verdachte al vaker veroordeeld is voor diefstal en met het feit dat hij zich niet zelf bij de politie gemeld heeft.

Namens het slachtoffer werd door de officier van justitie een schadevergoeding van 2357 euro gevorderd. Deze is toegewezen door de politierechter.

Eerder werd in deze zaak al een medeverdachte vervolgd voor medeplegen van de winkeldiefstal die plaats vond bij een drogist op het station. Deze verdachte is door de rechtbank vrijgesproken.