Koerdische burgers geŽxecuteerd door Turkije-gesteunde milities

Sinds Turkije Noord-Syrië is binnengevallen, lijken de Koerden zware verliezen te lijden. Alhoewel Amerikaans president Donald Trump zijn Turkse ambtgenoot Recep Erdogan had gewaarschuwd het 'niet te bont te maken', is het niet Turkije die losgaat, maar de Turkije-gezinde Syrische milities.

Zondag werden acht burgers en een Koerdische politica met hun auto aan de kant van de weg gezet, waarna ze door de militairen werden geëxecuteerd. De burgers werden doodgeschoten nadat ze uit hun auto waren gehaald door milities die de grens waren overgestoken toen de invasie in Syrië vorm kreeg.

De moorden werden vastgelegd op telefoons en de op Twitter gepubliceerde scènes laten een gruwelijk beeld zien van etnisch bloedvergieten dat al na vijf dagen na het begin van het Turkse offensief de kop opduikt.

Volgens Koerdische troepen behoorden een Koerdische politieke leider, Hevrin Khalaf, en haar chauffeur tot de doden. Te horen is hoe hun moordenaars beledigingen schreeuwen, terwijl ze hun wapens op hen legen. Amerikaanse functionarissen hebben gesuggereerd dat de beelden authentiek zijn.

"Dit is een duidelijk bewijs dat de Turkse staat zijn crimineel beleid ten aanzien van ongewapende burgers voortzet," aldus de door Koerdisch geleide Syrische Democratische Krachten in een verklaring.

Lees ook: Turkije gaat achter Koerden aan

De milities zijn Syrische voormalige rebellen die tegen het regime van de president Bashar al-Assad vochten, voordat ze begin vorig jaar werden geworven om Koerdische groepen in de noordwestelijke stad Afrin te bestrijden. Sommige rebellenfracties van de Turkse alliantie werden in de beginjaren van de Syrische oorlog gesteund door de VS en Qatar.

Deze laatste sterfgevallen brengen het aantal burgerslachtoffers aan de Syrische zijde sinds het begin van de aanval op ten minste 38. In totaal zouden  81 Koerdische jagers gedood zijn.

Ankara zegt dat de Koerdische militie 'Volksbeschermingseenheden' (YPG) een "terroristische" groep is met banden met Koerdische rebellen in Turkije die al drie decennia een opstand voeren. Later op de dag zei het Syrische nationale leger, onder welke vlag de aan Ankara gelieerde voormalige rebellen vechten, dat commandanten hadden bevolen "continu te waken voor misbruik aan de frontlinies".

Daders van mogelijk misbruik “zouden te maken krijgen met de zwaarste sancties en voor militaire ongehoorzaamheid worden berecht”.