Enorme schade na plofkraak Ouderkerk aan de Amstel: 'Het is desastreus'

De plofkraak die vannacht werd gepleegd in de Dorpsstraat in Ouderkerk aan de Amstel heeft enorme schade aangericht. Winkeliers die vanochtend aankwamen spreken van desastreuze gevolgen voor onder meer de monumentale panden in de straat.

Medewerkers van een supermarkt kwamen vanochtend vroeg aan in de met glas en dakpannen bezaaide Dorpsstraat. "Toen zagen we dat alles was afgezet en toen bleek dat er een plofkraak was gepleegd bij de geldautomaat", zegt één van hen.

Lees ook: Ravage na plofkraak in Ouderkerk aan de Amstel

Het gebied rondom de Dorpsstraat is vanochtend afgezet zodat de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) verder onderzoek kon doen naar achtergebleven explosieven, en om het puin te kunnen ruimen. Winkeliers hebben daarom alleen nog de schade aan de buitenkant van de panden kunnen opnemen.

De supermarktmedewerker ziet dat het winkelpand er, ondanks de harde explosie, nog 'redelijk' uitziet. "Er is een raam gesneuveld aan de kant waar de slijterij zit, dus ik ben benieuwd of alle flessen nog heel zijn. Ook is de reclameverlichting eraf en zijn er veel ramen gesneuveld. Verder moeten we afwachten tot alles wordt vrijgegeven, dan kunnen we echt kijken wat de schade is."

Monumentale panden
Naast winkelpanden is er ook veel schade aan woningen in de straat. "Het zijn allemaal oude monumentale panden hier in de dorpskern", vertelt de medewerker. "Het is natuurlijk desastreus dat mensen dit soort dingen doen."

Bewoners zagen de twee daders vlak na de explosie wegvluchten op een scooter. Zij reden weg richting de Burgemeester Stramanweg. Een politiehelikopter heeft nog naar het duo gezocht, waar zij werden niet meer gevonden. Het is niet duidelijk of zij iets buit hebben gemaakt.