EP maakt zich zorgen om 'zeer gevaarlijke Russische propaganda'

Buitenlandse inmenging in verkiezingen vormt een ernstige bedreiging voor democratische samenlevingen ten voordele van anti-Europese, extreemrechtse en populistische krachten, aldus de EP-leden.

Pogingen om de besluitvorming in de EU te beïnvloeden brengen de Europese democratische samenlevingen in gevaar, waarschuwen de leden van het Europees Parlement in de resolutie die donderdag is aangenomen met 469 stemmen voor, 143 tegen en 47 onthoudingen.

Ondoorzichtige partijfinanciering
Het Parlement wijst erop dat buitenlandse inmenging een systematisch patroon kent, of het nu gaat om campagnes op sociale media, cyberaanvallen op de infrastructuur gerelateerd aan met verkiezingen of financiële steun aan politieke partijen in de aanloop naar alle grote landelijke en Europese verkiezingen. Een groot deel van deze inmenging komt ten goede aan eurosceptische, extremistische en populistische kandidaten.

Ondanks het gedeeltelijk of volledig verbod op buitenlandse donaties aan politieke partijen of kandidaten, vinden buitenlandse actoren manieren om deze regels te omzeilen, zeggen Europarlementariërs. Voorbeelden zijn te vinden bij het Front National in Frankrijk, en zijn er verdenkingen tegen de Vrijheidspartij in Oostenrijk, Lega in Italië en Leave.eu in het Verenigd Koninkrijk.

Sterke toename van de Russische propaganda
EP-leden maken zich ernstig zorgen over het "zeer gevaarlijke karakter van de Russische propaganda", de belangrijkste bron van desinformatie in Europa die sinds januari 2019 (998 gevallen) verdubbeld is ten opzichte van 2018 (434 gevallen).

De leden van het Europees Parlement veroordelen ook "agressieve acties" van niet-Europese landen die de soevereiniteit van de toetredingslanden van de EU in de Westelijke Balkan en de landen van het Oostelijk Partnerschap proberen te ondermijnen.

Maatregelen
De leden van het Europees Parlement vragen om een upgrade van de EU East StratCom Task Force naar een permanente structuur met aanzienlijk hogere financiering. Zij roepen internet- en sociale-mediabedrijven op om samen te werken in de strijd tegen desinformatie, zonder evenwel de vrijheid van meningsuiting te ondermijnen, en roepen de EU op om een wettelijk kader te creëren om hybride bedreigingen tegen te gaan.