Oppositie Amsterdam verbaasd over extra 45 miljoen voor AEB: 'Totale puinhoop'

Amsterdamse oppositiepartijen hebben vanavond hard uitgehaald naar het stadsbestuur en de coalitiepartijen in het debat over de gang van zaken rond het Afval Energie Bedrijf. Het college wil 45 miljoen euro extra nu een fusie met de publieke afvalverwerker HVC van de baan is, maar de VVD, Forum voor Democratie, Denk, CDA, Partij voor de Dieren en Partij van de Ouderen snappen de noodzaak niet.

"Waarom moet dit krediet van 45 miljoen nu opeens halsoverkop worden verstrekt?", vroeg Forum voor Democratie-fractievoorzitter Annabel Nanninga zich af. "Staat ons misschien iets te wachten? Komt er morgen of maandag nieuws?" Ze spreekt van een "totale puinhoop en gebrek aan leiderschap".

Volgens CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma had de gemeenteraad veel eerder geïnformeerd moeten worden over de benodigde extra 45 miljoen euro. "Waarom dat bedrag? Wij moeten weten dat we geen geld stoppen in een bodemloze put."

"We moeten voorkomen dat het AEB een soort Griekenland in Westpoort wordt", vond Denk-fractievoorzitter Mourad Taimounti. "Gaat er iets gebeuren de komende dagen? Ik wil dat gewoon weten." VVD-fractievoorzitter Marianne Poot: "Als er tot de volgende raadsvergadering echt 45 miljoen bij moet, dan is het nog veel erger dan ik had verwacht."

Coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP lijken vanavond wel te gaan stemmen voor het uitgeven van het extra bedrag. Hun raadsleden wezen erop dat ze het belangrijk vinden dat AEB blijft functioneren. "We zijn heel blij met het herstel van AEB", zei GroenLinks-raadslid Imane Nadif. "Dat betekent dat er deze winter geen dieselgeneratoren nodig zijn en dat de continuïteit is geborgd."

Omdat Nadif aangaf dat ze sowieso zou instemmen met de uitgave van 45 miljoen, vond Taimounti dat ze haar controlerende taken als raadslid niet serieus nam. "Ik vind het echt schandalig. Wat u uitgeeft is Amsterdams geld."

Het stadsbestuur geeft later vanavond antwoord op de vragen van de raadsleden.