Zorgen Forensisch Centrum in Amsterdam-Noord nemen toe

De zorgen van buurtbewoners om het Forensisch Centrum in Amsterdam-Noord nemen toe sinds er opnieuw een incident is gemeld over overlast met de probleemjongeren die er wonen. Ook de politiek maakt zich nu zorgen en vraagt zich af of de bewoners die aan de Bosrankstraat wonen wel goed worden begeleid. Het Forensisch Centrum zelf heeft ondertussen uitbreidingsplannen en is bezig met een nieuwe vestiging in Diemen.

Het afgelopen jaar ging het volgens de bewoners 27 keer mis, waarvan er 17 registraties zijn gedaan bij de politie. Hierbij ging het om incidenten als vernieling, huisvredebreuk en bedreiging.

Nieuw incident
Nu de bewoners zelf aan de bel trekken, heeft de kwestie de aandacht van de politiek, maar daarmee is de rust nog niet weergekeerd. "Er is een gesprek geweest tussen het Forensisch Centrum en het stadsdeel", vertelt buurtbewoner John Zondag. "Toen is er gezegd: We gaan het voortaan helemaal anders doen. En op zondag was er weer een incident waar het oude vertrouwde liedje weer voorkwam."

Die dag ging het om een uit de hand gelopen ruzie tussen een bewoonster en haar vriendje op straat, waar de politie op af moest komen. Dat terwijl dergelijk bezoek volgens de regels niet is toegestaan.

"Dat gaat al op een manier die niet prettig is", zegt buurtbewoner Pieter Wolters. "Dan gaat dat via de buren over het balkon of door de tuinen." Volgens Wolters is dat een vorm van insluiping. "Je kunt dan zeggen: Dat mag niet en ik heb een sanctie. Of ik verruim mijn huisregels en sta toch twee keer week bezoek toe." Volgens de omwonenden is dit illustratief over hoe het Forensisch Centrum met haar zorgplicht omgaat.

Verantwoordelijkheid
VVD-raadslid Marianne Poot vraagt zich nu af of de zorg van het Forensisch Centrum wel voldoende is voor de jongeren die daar worden opgevangen. "Ik heb vorige week met de bewoners gesproken en ik moet zeggen dat er voor mij wel een zorg is bijgekomen", zegt Poot. "Daar waar het voor mij eerst leek alsof het alleen om overlast ging, lijkt het er nu ook op dat de zorg, dat daar ook vragen over zijn."

De buurtbewoners lijken te worstelen met dezelfde vragen. "Het Forensisch Centrum is slecht bereikbaar", vertelt Wolters. "Ook het zogenoemde noodnummer kunnen we niet bereiken of er wordt laat op teruggekoppeld. Dat is natuurlijk heel vervelend."

Vragen gemeente
De gemeente laat weten niet heel veel te kunnen doen aan de overlast, zolang het in het pand niet de spuigaten uit loopt. "Als het gaat over meisjes die uit de tbs of uit de gevangenis komen en daar worden opgevangen, dan vind ik toch dat de verantwoordelijkheid verder gaat dan de voordeur", zegt Poot. "En wat mij opviel in het gesprek met de bewoners was dat het niet zo duidelijk is wie nou de verantwoordelijkheid en algemene leiding daar heeft." Het VVD-raadslid wil die twee zaken zo snel mogelijk met wethouder Simone Kukenheim bespreken.

Nieuwe vestiging
Het Forensisch Centrum zelf wil uitbreiden met een nieuwe vestiging in Diemen, maar de buurtbewoners uit Noord hebben zo hun twijfels. "Wij maken dit bekend en trekken aan de bel, terwijl anderen denken dat het wel meevalt. Maar stel dat ze morgen een nieuwe vestiging openen naast jouw eigen woning en de zorg is niet goed gewaarborgd, dan heb je probleem nummer twee of drie."

Het Forensisch Centrum laat in een reactie aan AT5 weten dat nog niet alle omwonenden van de nieuwe vestiging op de hoogte zijn. Dit wil het centrum eerst doen, voordat het adres van de nieuwe locatie bekendgemaakt wordt.

Ook laat het Forensisch Centrum weten 'hard bezig' te zijn om de kans op incidenten en overlast zo klein mogelijk te maken. Daarnaast willen ze "op korte termijn" het gesprek met de buurt aangaan over "samenwerking en communicatie".