Koudste 6 oktober ooit gemeten

Voor het eerst in ruim een jaar tijd is in De Bilt een kouderecord gebroken. Met een maximumtemperatuur van slechts 9,6 graden was het officieel de koudste 6 oktober ooit gemeten. Het vorige record stond op 10,1 graden en dateerde van 1936. De vorige keer dat De Bilt een datum-kouderecord noteerde was op 23 september 2018.

Het record van vandaag is het eerste officiële kouderecord in De Bilt van 2019. Daar tegenover staan tot nu toe al dertien warmterecords. In het extreem warme jaar 2018 werden opvallend veel kouderecords gemeten. Vorig jaar kwam het namelijk tot drie kouderecords en veertien warmterecords.

Door het opwarmende klimaat worden veel meer warmterecords gebroken dan kouderecords. Gemiddeld komt het per jaar in De Bilt tot één datum-kouderecord en acht datum-warmterecords. Zonder klimaatopwarming is de verhouding tussen het aantal koude- en warmterecords gelijk: 1 staat tot 1 dus.

Langdurige regen en koude oostenwind
Het kouderecord van vandaag werd veroorzaakt door een combinatie van regen, een oostenwind en een dik wolkendek. Door langdurige regenval koelde de lucht af. Daarbij blies een stevige oostenwind vrij koude lucht naar ons land en schermde een dikke wolkendeken het zonlicht af. Al deze factoren zorgden ervoor dat de temperatuur op veel plaatsen heel stabiel tussen 9 en 10 graden bleef. Het koudst was het in Deelen met maximaal 9,2 graden. In de winter had een vergelijkbare weersituatie als vandaag een dik pak sneeuw opgeleverd van tientallen centimeters.

Pas vanavond neemt de regen geleidelijk af en daarmee is het te laat om nog opwarming te krijgen. Komende nacht klaart het op en daardoor koelt het flink af. Lokaal komt het tot vorst en daarmee wordt het de koudste nacht van de herfst tot nu toe.