'Turkije klaar om Koerden in SyriŽ aan te vallen'

Het Turkse leger maakt zich klaar om Syrië binnen te vallen, zogenaamd om een veiligheidscorridor te creëren voor Syrische vluchtelingen om terug te keren naar hun eigen land. Critici zien vooral een mogelijkheid voor de Turken om de Koerden in noordelijk Syrië aan te vallen.

Turkije zet de versterkingen aan de Syrische grens in na de aankondiging van president Erdogan over een dreigende militaire operatie tegen door de VS gesteunde Koerdische militanten.

Op sociale media werden militaire konvooien in tientallen foto's en video's vastgelegd, wat de bewering van de Turkse leider lijkt te bevestigen dat de voorbereidingen om een zogenaamde 'veilige zone' op Syrische bodem langs de Turkse grens te vestigen, zijn afgerond en dat de operatie 'vandaag of morgen' kon worden gestart.

Extra gepantserde voertuigen en troepen werden naar de grensstad Akcakale gestuurd, aldus bevestigende berichten van de Turkse staatstelevisie TRT. Meerdere video's, vooral gedeeld op Twitter, tonen tientallen militaire voertuigen, helicopters en bussen, naar verluidt vol met militair personeel, die in konvooien richting grens gaan.

Ankara en Washington kwamen eerder in augustus overeen om samen een 'vredescorridor' te creëren om de terugkeer van ontheemde Syriërs naar Noord-Syrië te vergemakkelijken, totdat Turkije zich realiseerde dat gezamenlijke 'land- en luchtpatrouilles met de VS een sprookje waren'. Erdogan suggereerde zelfs openlijk dat Washington op zoek was naar een veilige zone 'niet voor Turkije maar voor de terroristische groep.' Daarmee doelend op de Koerden.

Noch de VS, noch Turkije nam de moeite om Damascus over dit plan te raadplegen. De Syrische regering heeft herhaaldelijk uitgesproken dat de gezamenlijke en unilaterale inspanningen van de VS en Turkije een flagrante schendingen van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Syrië zijn.