'Haga Lyceum start kort geding vanwege geldnood'

Het Cornelius Haga Lyceum start maandag een kort geding tegen het ministerie van Onderwijs vanwege geldnood. De islamitische school wil dat de overheid geld overmaakt voor onder andere de lerarensalarissen.

Volgens Wouter Pors, advocaat van het Haga Lyceum, is het ministerie te traag met het overmaken van de zogenoemde aanvullende bekostiging. Om die reden zou de islamitische school met financiële tekorten kampen, meldt Het Parool.

Lerarensalarissen
Het Haga Lyceum heeft onlangs nieuwe docenten aangenomen om de 170 nieuwe leerlingen te onderwijzen, maar het ministerie zou geen extra geld overmaken om de lerarensalarissen te betalen. Om die reden vermoedt de school dat het ministerie bewust geen haast maakt.

De advocaat van het Haga Lyceum zegt tegen de krant dat Minister Arie Slob op 1 oktober per brief heeft laten weten dat hij 6 maanden de tijd heeft om de aanvullende bekostiging te doen. In de tussentijd moeten de leraren betaald worden. De school zou dat niet kunnen betalen als het ministerie niet doorkomt.

Rapport Haga Lyceum
Het Haga Lyceum kwam in maart dit jaar in opspraak nadat de AIVD en het NCTV bekendmaakte dat de school banden zou hebben met een terroristische organisatie.

In juni werd vervolgens een rapport gepubliceerd waarin stond dat de schoolleiding zich schuldig zou hebben gemaakt aan financieel wandebeheer. Ook was de kwaliteit van het onderwijs onder de maat. Connecties met een salafistisch karakter kon niet worden bewezen.

Nieuw bestuur
De minister riep vorige week het bestuur van de school op om binnen vier weken op te stappen en een nieuw bestuur voor te dragen. Zo niet, dan zou de financiering worden stopgezet.