Oppasmeisjes misleid: 'Dit moet nu echt stoppen'

“Deze meneer gaat geraffineerd te werk, denkt alleen aan zijn eigen behoefte en houdt geen rekening met gevoelens van en gevolgen voor minderjarige meisjes.” De officier van justitie was donderdag uitgesproken over de verdachte in een ernstige zedenzaak. Hij eist een gevangenisstraf van tien maanden en TBS met dwangverpleging tegen de man, die jaren geleden ook al in de fout ging: “Deze man is opnieuw veel te ver gegaan en dat moet nu echt stoppen.”

De zaak draait om een 51-jarige man uit Lith. Hij was in 2018 zogenaamd op zoek naar een oppas voor zijn twee kindjes (de man heeft in werkelijkheid alleen volwassen kinderen) en zocht daarom via internet contact met minderjarige meisjes. Zeker zeven meisjes die reageerden werden in de woning van de man ontvangen voor een kennismakingsgesprek.

Slaapstoornis
Tijdens dat gesprek vertelde de man onder meer te lijden aan slaapstoornis. Hij zou daarom soms slaapwandelen. De meisjes moesten daar niet raar van opkijken. Vier meisjes vonden het een raar verhaal en vertrouwden het niet, temeer omdat het kindje nergens te zien was. Ze haakten daarop af. Van drie andere meisjes won hij het vertrouwen. Zij bleven wél oppassen en in die gevallen ging het mis. De man masturbeerde al “slaapwandelend” in het bijzijn van de oppasmeisjes. Tot fysiek contact kwam het niet. De Lithenaar werd op 15 januari 2019 aangehouden en zit sindsdien vast.

'Geraffineerde werkwijze'
De officier van justitie hekelt de geraffineerde wijze waarop de meisjes naar de woning werden gelokt. Meerdere keren deed de man zich in contacten met de meisjes voor als een vrouw. Hij gebruikte verschillende aliassen op internet en deed dat in het verleden ook: “In 2015 werd hij veroordeeld voor soortgelijke zaken. In die zaken kwam het wél tot fysiek contact. Meerdere meisjes moesten seksuele handelingen bij de man verrichten. Hij kreeg voor deze zaak een gevangenisstraf opgelegd.”

Verminderd toerekeningsvatbaar
De officier rekent het de man zwaar aan dat hij opnieuw in de fout is gegaan: “De man is onderzocht door specialisten. Een psychiater en psycholoog adviseren de man verminderd toerekeningsvatbaar te achten. Ik ga daarin mee en eis naast een gevangenisstraf voor de duur van tien maanden ook TBS. De man moet behandeld worden. Voorkomen moet worden dat hij opnieuw dit soort verwerpelijk gedrag vertoont en onschuldige meisjes beschadigt.”