Ontslagen Oekraïense aanklager: 'onderzoek stopte uit angst voor VS'

De ontslagen Oekraïense officier van justitie, die in het centrum van de afzettingsprocedure van Amerikaans president Donald Trump staat, zei tijdens een privé-gesprek met Trump's persoonlijke advocaat Rudy Giuliani dat hem werd verteld om een onderzoek naar het aardgasbedrijf waar de zoon van Joe Biden een hoge functie had, te stoppen. Dat blijkt uit delen van het gesprek die woensdag door de inspecteur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken werd overgedragen aan het Amerikaans congres.

Fox News wist een kopie te bemachtigen van Giuliani's aantekeningen uit zijn gesprek in januari 2019 met de ontslagen Oekraïense officier van justitie Viktor Shokin. Shokin beweerde dat zijn "onderzoeken stopten uit angst voor de Verenigde Staten."


Voormalig Officier van Justitie Viktor Shokin (Foto: Getty images)

"Dhr. Shokin probeerde het onderzoek voort te zetten, maar op of rond juni of juli 2015 vertelde de Amerikaanse ambassadeur Geoffrey R. Pyatt hem dat het onderzoek met zorg moest worden afgehandeld, wat volgens de heer Shokin impliceerde om 'niets meer te doen'", aldus opmerkingen uit het gesprek. De notities beweerden ook dat Shokin te horen kreeg dat Biden Amerikaanse hulp aan Oekraïne had opgehouden gedurende de loop van het onderzoek.

Shokin werd in april 2016 ontslagen en zijn zaak werd volgens de aantekeningen afgesloten door de huidige procureur-generaal Yuriy Lutsenko. Ondanks zijn beweringen werd Shokin aan beide zijden van de Atlantische Oceaan op grote schaal beschuldigd van corruptie.

Biden pronkte met rol in ontslagprocedure
Biden, die president Trump in 2020 wil afzetten, schepte ooit op dat hij, toen hij vice-president was en de Oekraïne-politiek van de Obama-regering leidde, met succes Oekraïne onder druk zette om Shokin, die destijds de hoogste officier van justitie was, te ontslaan. Shokin deed onderzoek naar de oprichter van Burisma Holdings, waar Hunter Biden een lucratieve plek in het bestuur had.

Bondgenoten van de Democraat houden echter vol dat zijn interventie, die aanleiding gaf tot het ontslaan van Shokin, niets met zijn zoon te maken had, maar eerder verband hield met de bezorgdheid over corruptie.

'Hunter Biden was baangarantie voor Zlochevsky'
Volgens het gesprek onderzocht Shokin destijds Mykola Zlochevsky, de voormalige minister van Ecologie en Natuurlijke Hulpbronnen van Oekraïne en tevens oprichter van Burisma. Hunter Biden werd benoemd tot lid van het bestuur van de onderneming, waarvan Shokin beweerde dat het een benoeming was 'om Zlochevsky te beschermen'.

Shokin vertelde Giuliani dat 'in of rond april 2016' Poroshenko 'hem vertelde dat hij ontslagen moest worden omdat hulp aan de Oekraïne werd onthouden door Joe Biden.' Biden dreigde naar verluidt 1 miljard dollar aan kritieke Amerikaanse hulp in te houden als Shokin niet werd ontslagen.

Het gesprek tussen Shokin en Giuliani vond plaats op 23 januari 2019 in een kantoor aan Park Avenue in New York City. Shokin werd telefonisch geïnterviewd en er werden tolken gebruikt, één in Oekraïne en één in New York, volgens de aantekeningen die in handen zijn van Fox News.

De documenten zijn door Fox News verkregen uit bronnen die een 'urgente vergadering' hebben bijgewoond die vandaag werd gehouden en geleid door inspecteur-generaal Steve Linick van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken.