Poetin wordt niet warm of koud van klimaatmeisje

Het Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg krijgt wereldwijd complimenten van wereldleiders voor haar emotionele toespraken. Terwijl hij haar als persoon wel aardig vindt, blijft Russisch president Vladimir Poetin een beetje op de oppervlakte. Poetin zegt dat hij 'de algemene opwinding niet deelt'.

"How dare you!", schreeuwde het 16-jarige meisje naar wereldleiders tijdens de Klimaattop. "We staan aan het begin van een massale uitroeiing, en het enige waar jullie over kunnen praten is geld en sprookjes over eeuwige economische groei."

"Ik moet jullie teleurstellen, maar ik deel niet de algemene opwinding over de toespraak van Greta Thunberg", vertelde Poetin woensdag op een energieforum in Moskou. "Niemand heeft Greta uitgelegd dat de moderne wereld complex en anders is. Mensen in Afrika of in veel Aziatische landen willen op hetzelfde welvaartsniveau leven als in Zweden", ging hij verder.

Thunberg's eco-activisme wordt bekritiseerd omdat het zich volledig concentreert op de westerse wereld, terwijl het de milieuschade negeert dat veroorzaakt wordt door minder rijke landen die op dit moment hun eigen industriële revoluties doormaken. Hoewel jonge milieuactivisten moeten worden gesteund, "verdient iemand die kinderen en tieners gebruikt voor persoonlijke belangen, alleen maar om veroordeeld te worden", betoogde de Russische leider.

"Ik weet zeker dat Greta een vriendelijk en zeer oprecht meisje is", voegde Poetin toe. "Maar volwassenen moeten er alles aan doen om tieners en kinderen niet in extreme situaties te brengen." 

Hoewel Thunberg de inspiratie voor duizenden ‘Fridays for Future’ -protesten is, wordt haar activisme bekritiseerd vanwege het schijnbaar hopeloze alarmisme.


Muzikale adaptatie van speech van Greta Thunberg (Bron: YouTube)