Coach wereldkampioene Hassan geschorst wegens doping

Atletiekcoach Alberto Salazar is door de Amerikaanse antidopingautoriteit USADA voor vier jaar geschorst. Salazar was op het wereldkampioenschap atletiek in Doha actief en zijn accreditatie is daar met onmiddelijke ingang geannuleerd.

Salazar is de grote baas van het Nike Oregon Project in de VS en wordt al jaren in verband gebracht met doping. Zo zou hij onder meer atleten hebben voorzien van testosteron, vooral in de periode dat veelvoudig wereld- en olympisch kampioen Mo Farah en diens Amerikaanse trainingspartner Galen Rupp bij het project zaten.

De zacht gezegd nogal schimmige reputatie van Salazar weerhield de Nederlandse Sifan Hassan er niet van eind 2016 met hem in zee te gaan, waarna ook haar prestaties als een razende de lucht in schoten. Zo liep ze dit jaar het oude wereldrecord op de mijl uit de boeken en veroverde ze zaterdag in Doha de wereldtitel op de tien kilometer.

In 2015 deed oud-atlete Kara Goucher al een flink boekje open over Salazar, die zelf uiteraard zegt 'geschokt' te zijn over de uitkomst van het onderzoek door USADA. Het is allemaal heel oneerlijk, onethisch, schadelijk en meer van dat soort termen, zo beweert de coach. Ook Hassan is heel erg geschrokken, zo zegt ze zelf althans in een verder vrij voorspelbare reactie.

Naast Hassan trainen onder meer ook de Ethiopiër Yomif Kejelcha en de Duitse Konstanze Klosterhalfen bij Hassan, waar ze flink opgebloeid zijn.