Blokhuis: Jongens krijgen ook vaccin tegen HPV-kanker

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft besloten dat het vaccin tegen het HPV-virus ook beschikbaar wordt voor jongens. Vanaf 2021 wordt de uitbreiding opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Jaarlijks krijgen ongeveer 1000 vrouwen en 500 mannen kanker door het virus. Het vaccin beschermt hiertegen.

Jongens die met HPV geïnfecteerd zijn, kunnen daardoor mond-, keel, anus en peniskanker krijgen. “Door ook jongens het HPV-vaccin aan te bieden slaan we twee vliegen in één klap. Jongens zijn dan beschermd tegen het virus en lopen daardoor minder kans op vreselijke ziektes zoals keelkanker. Bovendien zijn zowel jongens als meisjes hiermee nog beter beschermd door groepsbescherming”, zegt Staatssecretaris Blokhuis.

Hoogste opkomst
Meisjes worden al sinds 2010 ingeënt tegen het virus omdat het onder andere baarmoederhalskanker veroorzaakt. Nog nooit was de opkomst zo hoog als dit jaar; 65 procent van de meisjes die in 2006 zijn geboren, heeft de eerste prik gehaald. Voor de meisjes geboren in 2004 lag dit op iets meer dan 48% voor beide vaccins.

2021
Het vaccin komt in 2021 in het vaccinatiepakket voor jongens. “De tussentijd hebben we nodig om het vaccin in te kopen en de uitvoering te organiseren”, zegt Blokhuis. “Ik ben blij dat we zowel jongens als meisjes dan nog beter kunnen beschermen tegen verschillende soorten kanker.”

Een andere maatregel die Blokhuis neemt, is dat kinderen eerder gevaccineerd worden tegen HPV. Op advies van de Gezondheidsraad verlaagt Blokhuis de leeftijd waarop alle kinderen het vaccin krijgen naar 9 jaar. Dit kan ook goed ingepast worden met andere vaccinaties die kinderen op die leeftijd krijgen. Degenen die het vaccin hebben gemist krijgen nogmaals de kans om de prik op te halen wanneer ze 14 of tussen de 16 en 17 jaar oud zijn.

Update 09:25 uur:
Directeur van KWF Kankerbestrijding Johan van de Gronden is blij met de beslissing van staatssecretaris Blokhuis om ook jongens te vaccineren tegen HPV, en om het moment van de prik voor alle kinderen te vervroegen naar 9 jaar: 'Om de verspreiding van HPV tegen te gaan en het aantal gevallen van kanker zoals baarmoederhalskanker terug te dringen, zijn dit belangrijke maatregelen. Door ook jongens te vaccineren zijn zij beschermd tegen verschillende soorten kanker veroorzaakt door HPV. En bovendien neemt de bescherming voor meisjes en vrouwen toe. Omdat jongens het virus niet meer kunnen overbrengen. Zo kunnen we veel gevallen van kanker voorkomen.'

Met de vervroeging van de vaccinatie naar 9 jaar, zijn kinderen in een zo vroeg mogelijk stadium beschermd en is de effectiviteit het grootst.

Cijfers
Een infectie met HPV kan niet alleen baarmoederhalskanker veroorzaken. Het virus draagt ook bij aan het ontstaan van kanker aan anus, penis, vagina, schaamlippen en mond- en keelholte. Jaarlijks krijgen in ons land ongeveer 480 mannen HPV-gerelateerde kanker. Meer dan 750 vrouwen krijgen elk jaar de diagnose baarmoederhalskanker en 200 vrouwen sterven aan de gevolgen hiervan. Bij vrouwen verkleint de prik de kans op baarmoederhalskanker met 75%.