Castricum ziet geen heil in overname noodlijdend AEB door HVC

De gemeente Castricum staat allerminst te juichen over een samenwerking tussen het noodlijdende Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) en de Noord-Hollandse HVC-groep.

Het Amsterdamse college zou graag zien dat AEB wordt overgenomen door HVC, maar Castricum ziet daar niets in vanwege de miljoenenschulden die AEB heeft. Castricum is één van de 46 gemeenten die aandeelhouder is van HVC, samen met zes waterschappen. De burgemeester schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat hij zelfs een onderzoek naar een overname niet zinvol vindt.

Het AEB is al langere tijd in acute financiële nood. Er zijn alleen al in de komende maanden tientallen miljoenen nodig om de afvalverwerker overeind te houden.

Wethouder Udo Kock trad eerder deze maand af, omdat hij graag zou zien dat AEB verkocht zou worden aan een marktpartij. Maar dat wilde een meerderheid van zijn collega-wethouders niet. Zij zien meer in een overname door HVC, dat nu oriënterend onderzoek doet naar de haalbaarheid van zo'n constructie. Met die stap waren de aandeelhouders het eerder nog eens, maar Castricum nu dus niet meer.

Amsterdam is honderd procent aandeelhouder van AEB en loopt daardoor grote financiële risico's als er niet binnen afzienbare tijd een oplossing wordt gevonden. De afvalcrisis kost de stad miljoenen. In de begroting voor het komend jaar is 65 miljoen gereserveerd om de crisis te beteugelen.