Zoon Halsema niet vervolgd voor wapenbezit

De zoon van burgemeester Femke Halsema wordt niet vervolgd vanwege verboden wapenbezit. De zaak wordt door het Openbaar Ministerie doorgestuurd naar Halt. Dat meldt Peter Plasman, de advocaat van de 15-jarige jongen, bij het AD.

Overgedragen aan Halt
De zaak lag bij de rechtbank Noord-Holland. Die beslissing werd genomen om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. De officier van justitie in Haarlem heeft vandaag aan Plasman kenbaar gemaakt dat de zaak wordt overgedragen aan Halt.

De afdoening via Halt betekent dat de zoon van de burgemeester geen strafblad krijgt. Jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar die bij Halt terechtkomen, moeten vaak leeropdrachten en excuses maken.

De zoon van Halsema werd op 15 juli gearresteerd, toen hij met vrienden voor overlast zorgde op een leegstaande woonboot. Toen de politie arriveerde had hij een wapen bij zich, dat bleek later onklaar gemaakt te zijn. De partner van Halsema vertelde in een interview met NRC dat het om een wapen gaat dat hij gebruikt in de films die hij maakt.

'Meer dan geklier'
In een interview met AT5 zei Halsema dat ze het gedrag van haar zoon niet goed wilde praten: 'Mijn zoon was aan het klieren, daarna heeft hij een boot betreden met een nepwapen dat hij niet bij zich mocht hebben. Dat is meer dan geklier. Dat is gewoon overtreding van de wet'.

Vanmiddag wordt er in een commisie van de gemeenteraad gesproken over de kwestie. Raadsleden willen onder andere van de burgemeester weten of zij wist dat het onklaar gemaakte revolver in de ambtswoning lag.