'De dubbele standaard' van Democraten betreffende Oekraïne en Trump

De oppositie in de Verenigde Staten is enorm verbolgen over een telefoongesprek van president Donald Trump met zijn Oekraïense collega Volodymr Zelensky. In dat telefoongesprek zou Trump druk hebben uitgeoefend op Zelensky om de handel en wandel van Trump's democratische tegenstander Joe Biden onder de loep te nemen.

Volgens de Democraten voldoende om Trump te willen afzetten. Echter, indien de Democraten zo enorm bezorgd zijn over het, volgens Trump, vriendelijke en collegiale verzoek aan zijn ambtsgenoot, dan hebben de Democraten nog wel wat uit te leggen. De Democraten lijken dan namelijk flink wat boter op hun hoofd te hebben.

Lees ook: Integraal verslag telefoongesprek Trump en Zelensky vrijgegeven

In mei 2019 deden een aantal senatoren van de Democratische partij een vergelijkbaar voorstel aan de officier van justitie Yuriy Lutsenko. Robert Menendez, Richard J. Durbin en Patrick J. Leahy schreven een brief aan Lutsenko. In die brief uitten zij hun bezorgdheid over het sluiten van vier onderzoeken die volgens hen van cruciaal belang waren voor het Mueller-onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen in 2016.

In de brief impliceerden ze dat hun steun voor Amerikaanse hulp aan Oekraïne op het spel stond.

De Democratische senatoren beschrijven zichzelf als 'sterke pleitbezorgers voor een robuuste en hechte relatie met Oekraïne' en verklaarden: "We hebben het proces van (democratische) opbouw ondersteund en zijn teleurgesteld dat sommigen in Kiev deze (democratische) principes lijken te hebben verworpen om de woede van president Trump te vermijden", voordat Lutsenko 'enthousiast werd aangemoedigd' om "van koers te veranderen en alle pogingen om deze belangrijke onderzoeken te stoppen zou laten varen."

"Het blokkeren van de samenwerking met het Mueller-onderzoek sluit potentieel een belangrijke mogelijkheid voor de Oekraïense justitie af om een grondig onderzoek in te stellen naar mogelijke misdaden gepleegd tijdens het Yanukovich-tijdperk", schreven ze. "Deze weigering om samen te werken met het Mueller-onderzoek geeft ook een verontrustend signaal aan het Oekraïense volk en de internationale gemeenschap over de bredere inzet van uw regering om gerechtigheid en de rechtsstaat te ondersteunen" ging de verklaring nog even verder.

Lees de gehele brief aan Lutsenko hier (uiteraard in het Engels).