Binnenkort verkrijgbaar: De Nationale Smulgids

Maandag 30 september verschijnt de eerste Nationale Smulgids. Deze nieuwe adreswijzer met “frituurspeciaalzaken die een omweg waard zijn” vormt de opmaat tot een sterrengids voor cafetaria’s, snackbars en frituren in ons land. Tegelijk met de verschijning van de Nationale Smulgids, vindt de aftrap plaats van de online ratingstool Smulscore, waarmee consumenten frituurspeciaalzaken kunnen beoordelen.

De Nationale Smulgids is een initiatief van vakvereniging ProFri en gerealiseerd in samenwerking met het Nederlands Frituurcentrum. “Het is bij velen in de branche een lang gekoesterde wens om bijzondere frituurspeciaalzaken voor het voetlicht te brengen. Wij zetten hiermee de eerste stap,” zegt Frituurcentrum-directeur Frans van Rooij. “Door het verdwijnen van ranglijsten als de Cafetaria Top 100 en de AD Friet Test* was de tijd rijp voor de introductie van de Nationale Smulgids.”

De eerste editie van de Nationale Smulgids bevat de gegevens van enkele tientallen cafetaria’s, snackbars en frituren in alle windstreken van Nederland. Het gaat om frituurspeciaalzaken die beschikken over de keurmerken Goed Gefrituurd (“teken van uitmuntend vakmanschap”) en/of Met Goud Bekroond (door keurmeesters beoordeelde ambachtelijke frituurspecialiteiten).

“We hebben lang gezocht naar zo objectief mogelijke criteria om de bedrijven voor de gids te selecteren,” licht Van Rooij toe. “Het is een basis waarop we de komende jaren deze uitgave gaan uitbouwen tot een sterrengids met honderden frituurspeciaalzaken.” In de toekomst zullen niet alleen consumenten onderscheidende bedrijven aandragen via de nieuwe Smulscore, bovendien wordt gewerkt aan een Wildcard-classificatie voor onderscheidende bedrijven die niet beschikken over de keurmerken Goed Gefrituurd en Met Goud Bekroond.

Maandag 30 september aanstaande worden de Nationale Smulgids en de Smulscore ten doop gehouden tijdens het Frituurwereld Event bij Van der Valk in Houten. Tijdens dit totaalprogramma zijn verdere de nodige lezingen, waaronder de lezing “150 jaar friet* in Nederland”.

*Noot van de redactie: het is uiteraard PATAT! 

Binnenkort verkrijgbaar: De Nationale Smulgids  (Foto: Frituurcentrum)
Binnenkort verkrijgbaar: De Nationale Smulgids (Foto: Frituurcentrum)