Honkballers lopen Spelen mis, maar krijgen nog één kans

De Nederlandse honkballers hebben zich niet geplaatst voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokyo. Op het Afrikaans-Europese OKT in Italië moest de winst gepakt worden, maar dat lukte niet.

Kersvers Europees kampioen Nederland opende het toernooi met winst op Tsjechië, waarna Israël met 1-8 te sterk was. Spanje werd dan weer wel verslagen, het vrij zwakke Zuid-Afrika vormde ook geen al te groot obstakel.

Op de slotdag was eigenlijk al zeker dat directe plaatsing niet meer mogelijk was. Israël speelt met een team vol genaturaliseerde Amerikanen, die vanwege hun Joodse achtergrond automatisch de Israëlische nationaliteit kregen.

Het Amerikaans-Israëlische team had aan een zege op Zuid-Afrika genoeg om de eerste plek veilig te stellen en dat gebeurde met 11-1. Nederland speelde tegen Italië, waarbij de winnaar het toernooi als tweede af zou sluiten.

Die tweede plek geeft recht op deelname aan het wereldwijde OKT in Taiwan volgend jaar, dus vooraf was duidelijk dat één van de twee Europese topteams de Spelen definitief kon vergeten.

Dat werd Italië, dankzij Kalian Sams, Yurendell Decaster en Sharlon Schoop pakte Nederland in de vierde inning een 4-1 voorsprong. Dat werd in de negende inning nog uitgebreid dankzij onder meer een double van Ademar Rifaela, waarna Nederland met 8-3 won.