Stokoud parcoursrecord Dam tot Damloop houdt op één seconde stand

Atlete Evaline Chirchir heeft de 35e editie van de Dam tot Damloop gewonnen. De 21-jarige Keniaanse legde de 10 Engelse mijl - iets meer dan 16 kilometer - af in 50 minuten en 16 seconden.

Het veld vertrok zoals altijd in Amsterdam en liep zich een weg naar de finish in Zaandam. Bij de vrouwen ontstond snel een kopgroep van drie, met naast Chirchir ook haar landgenote Irene Cheptai en de Israëlische Selamawitt Dagnachew.

Dagnachew moest vrij ruim voor de finish afhaken, Cheptai en Chirchir streden om de winst. In de laatste kilometer moest Cheptai zich gewonnen geven en dus won Chirchir in 50:16 minuten. Daarmee liep ze een geweldige tijd: het parcoursrecord stond al sinds 1987 met 50:31 op naam van Ingrid Kristiansen, terwijl ze slechts elf seconden boven Mary Keitany's snelste tijd ooit bleef.

Bij de mannen ging de winst naar Solomon Berihu uit Ethiopië. Na acht kilometer liep hij alleen nog met John Langlat uit Kenia en Joel Akeyo uit Oeganda, maar voor de finishstraat in Zaandam werd bereikt moesten beide heren lossen. Berihu snelde vervolgens naar de winst in 45:45 minuten, ruim een minuut boven het parcoursrecord.

Update 13.47 uur
Er was al flink wat onduidelijkheid over de tijd van Chirchir en nu blijkt dat de klok inderdaad voor geen meter klopte. De Keniaanse won in 50:32 minuten en bleef dus één seconde boven het oude parcoursrecord.

De finish van Chirchir (Bron: YouTube)

Chirchir loopt het stokoude parcoursrecord uit de boeken (Foto: FOK!/DJMO)
Chirchir loopt het stokoude parcoursrecord nét niet uit de boeken (Foto: FOK!/DJMO)