Hockeyster Matla na uit selectie gezet te zijn: "Ik zag het niet aankomen"

Voor aanvaller Frédérique Matla (22) kwam het net als voor veel hockeyvolgers als een verrassing dat bondscoach Alyson Annan haar momenteel niet oproept voor de trainingsgroep van het Nederlands elftal. Met het oog op de Olympische Spelen van Tokio moet de dribbelaar van Den Bosch met zichzelf aan de slag. "Er is werk aan de winkel. Maar ik weet dat ik het kan."

Onlangs ontving Matla een bericht van manager Femke Kooijman of ze woensdag samen met Alyson Annan kon evalueren op de afgelopen periode. Matla maakte zich geen zorgen; ze vermoedde dat er zoals gebruikelijk slechts een aantal verbeterpunten besproken zou worden.

Maar het gesprek in een hotel in de buurt van Utrecht nam een onverwachte wending. Matla kreeg tot haar stomme verbazing te horen dat ze niet wordt geselecteerd voor de trainingsgroep van Oranje, die over anderhalve week voor het eerst bij elkaar komt. Op de Champions Trophy in Changzhou in november 2018 na – toen Matla met het oog op de volle speelkalender gedwongen rust kreeg – is het de eerste keer in haar carrière sinds haar debuut in Oranje op 11 juni 2017 dat ze ontbreekt bij het Nederlands elftal.

"Ik zag het niet aankomen. Het kwam voor mij echt als een verrassing", zegt Matla twee dagen na het gesprek met de bondscoach, waardoor de boodschap al even heeft kunnen indalen.

In het persbericht waarin vrijdagmiddag de 25-koppige selectie werd bekendgemaakt, beperkt Annan haar uitleg om Matla te passeren tot de volgende woorden: "We hebben Frédérique in een persoonlijk gesprek toegelicht dat wij haar de ruimte willen geven om de komende periode te werken aan een aantal punten die ze van ons heeft gekregen".

Dat is ook alles wat Matla zelf inhoudelijk over het gesprek met Annan naar buiten wil brengen. "Ik heb een aantal concrete punten meegekregen waarmee ik aan de slag kan. Punten die ik aan mezelf moet verbeteren. We hebben afgesproken dat we die niet naar buiten brengen. Daar houd ik me aan." Dan, met een veelzeggende lach: "Maar het is niet dat ik te weinig gescoord heb."

Matla is de doelpuntenmachine van Oranje
Sinds haar debuut in Oranje ruim twee jaar geleden ging het razendsnel met Matla. Ze werkte zich in rap tempo op tot een van de meest trefzekere internationals. Met 40 doelpunten in 67 interlands behoort ze nu al, op 22-jarige leeftijd, tot de twintig meest productieve speelsters in de geschiedenis van het Nederlands elftal.

Haar statistieken in Oranje zijn duizelingwekkend. Sinds begin 2018 was Matla in 38 interlands direct betrokken bij 36 doelpunten (27 goals, 9 assists): cijfers die niemand in Oranje kan evenaren. In 2019 was Matla betrokken bij 19 goals (13 goals, 6 assists), meer dan welke andere international van Oranje dan ook. Ook op clubniveau scoort ze er op los. Vorig seizoen maakte ze namens Den Bosch 22 doelpunten in de reguliere competitie, meer dan in haar eerste zes seizoenen bij elkaar. Met vijftien goals in tien competitiewedstrijden is Matla dit kalenderjaar met afstand de meest productieve speelster in de Livera Hoofdklasse Dames.

‘Ik haal er niet alles uit’
Maar die statistieken zijn slechts haar ene kant. Matla heeft ook een andere kant. Om de een of andere reden weet ze niet altijd het beste uit zichzelf te halen. Op het in augustus door Nederland gewonnen EK in Antwerpen haalde ze haar niveau niet. Tijdens het gouden WK in Londen (2018) evenmin.

"Ik had gehoopt dat ik het op het WK en het EK beter had gedaan. Ik vind niet dat ik een onvoldoende heb gescoord, maar ik weet wel dat ik beter kan dan ik die toernooien heb laten zien. Ik haal er niet alles uit. Gelukkig is mijn carrière eigenlijk pas net begonnen. Ik ben nog steeds de jongste van de selectie. Dat wordt wel eens vergeten. Als ik mijn niveau opkrik, ligt er nog steeds een mooie toekomst voor me in het verschiet."

Het passeren van Matla lijkt een tactische zet van Annan om de speelster bij wie het de afgelopen twee jaar misschien allemaal is komen aanwaaien, tien maanden voor de Olympische Spelen op tijd wakker te schudden. Een wake-up call. De bondscoach vermeldt in het persbericht expliciet dat Matla in beeld blijft voor Tokio en dat medio december de trainingsgroep voor de Olympische Spelen wordt samengesteld.

In een eerder interview verklaarde Matla dat ze niet het grootste trainingsbeest is. Nu zal ze toch aan de bak moeten om Annan tevreden te stellen. Matla heeft van de bondscoach een duidelijk programma en een aantal concrete doelstellingen meegekregen waarmee ze bij Den Bosch en ook met onder meer de krachttrainer van Oranje aan de slag kan.

Die doelstellingen zijn in de ogen van Matla haalbaar. Vandaar dat ze met het oog op Tokio positief blijft. "Terug in de auto na het gesprek met Alyson daalde het besef in dat ik niet word opgeroepen. Even heb ik het daar moeilijk mee gehad. Maar inmiddels heb ik de knop omgezet. Teamgenootjes van me bij Den Bosch is het ook opgevallen dat ik niet in zak en as zit. Er is inderdaad werk aan de winkel ja, maar ik weet dat ik het kan. Ik heb een olympische droom en ik ga er alles aan doen om de Spelen te halen. Volgend jaar wil ik in Tokio de beste versie van mezelf zijn. Dat gaat me lukken ook."