'De macht van de moeder na een scheiding'

"De macht van de moeder na een scheiding, dat is nog eens een taboe waar we geen raad mee weten." Dat schrijft journalist Mark de Bruijn donderdag in zijn 'Gescheiden Papa Pamflet' op TPO. 

"Mijn ex bepaalt sinds onze scheiding, een jaar geleden, wanneer ik mijn meiden mag zien en vooral wanneer niet", schrijft De Bruijn. Als freelance journalist verdient hij te weinig voor een advocaat. De rechter vindt dat de ouders er samen uit moeten komen en verwijst dan door naar een mediator. "Die mijn ex niet wil."

"Een omgangsregeling wil mijn ex niet. En vanaf dat punt ben je als gescheiden vader overgeleverd aan de grillen van instanties. Ook die blijken boze moeders geen strobreed in de weg te leggen. 'Dat kan toch niet zomaar allemaal?’, hoor ik regelmatig. Het kan dus wel", verzucht De Bruijn.

"We leven in een verwende samenleving waar we gretig wijzen naar autoriteiten, waarvan we ook gretig de rechtmatigheid betwisten. Maar onze eigen verantwoordelijkheid nemen? Scheidingen zijn er het beste bewijs van: als het moeilijk wordt dan houden we liever onze mond. Niemand vroeg mij het afgelopen jaar waarom ik nog maar één keer per week op het schoolplein sta. Mondige zwijgers, bespaar me uw medelijden, maar zeg er gerust eens iets van."