Golfster Van Dam wint Solheim Cup met Team Europa

Anne van Dam heeft met het Europese golfteam de Solheim Cup heroverd. Op de laatste dag van de driedaagse in het Schotse Glenaegles werd titelhouder Verenigde Staten onttroond: 14,5 tegen 13,5.

Na twee dagen foursomes en fourballs stond het 8-8. Dat betekende dat Europa zondag in de twaalf resterende matchplay-partijen 6,5 punten moest halen om de titel te pakken. De Amerikaanse ploeg had voldoende aan zes punten om de Solheim Cup te prolongeren. Europa zegevierde in een enerverende finale, mede dankzij de Noorse Suzann Pettersen, die bij een stand van 13,5 tegen 13,5 de beslissende putt maakte.

Van Dam deed voor de eerste keer mee aan het prestigieuze wedstrijd tussen Europa en de VS. Het is de vrouwelijke variant van de Ryder Cup. Ze startte vrijdag aan de zijde van Pettersen sterk met winst in de fourballs. Een dag later incasseerde de 23-jarige Arnhemse echter zowel een nederlaag in de foursomes als in de fourballs.

Van Dam, na Christel Boeljon pas de tweede Nederlandse deelneemster ooit, stond twee slagen voor tegen Lizette Salas. Ze moest uiteindelijk in een kleine nederlaag berusten. Ondanks twee nederlagen kan ze wel feest fieren met de rest van het Europese team. 

De beslissende partij, (Bron: YouTube/LPGA)

Europa wint de Solheim Cup. (PRO SHOTS/Action Images)
Europa wint de Solheim Cup. (PRO SHOTS/Action Images)