Duizenden liters water en brandstof naar de onbereikbare plekken van Abaco

300 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht heeft vrijdag met twee Cougars Abaco en omliggende eilanden in de Bahama’s afgevlogen om noodgoederen te leveren op plekken waar voertuigen moeilijk kunnen komen.

Met de helikopters transporteerde de luchtmacht, met hulp van de mariniers, zeker 450 kilo rijst en 1000 liter water voor de primaire levensbehoeften. Ook aan hygiëne is gedacht, in de vorm van 150 kilo aan shampoo en zeep. Met de tientallen rollen dakbedekking kan de bevolking de lekke daken repareren. Bovenal vervoerden de Cougars veel brandstof: 3300 liter aan diesel en benzine.

Transporthelikopter
Een klus bij uitstek voor de Cougar, die zowel in als onder het toestel ladingen kan vervoeren. Dat is hard nodig, want een aantal plekken op Abaco en omliggende eilanden zijn nog moeilijk te bereiken nadat orkaan Dorian het gebied verwoestte. Wegen zijn onbegaanbaar en het is voor schepen lastig aanleggen, nadat de tropische storm de haven verwoestte.

Brandstof
De Cougars landden onder andere in Cedar Harbour en Fox Town. De luchtmacht sloeg de handen ineen met hulporganisaties als USAid, maar ook met het Fuel Relief Fund. Een half-Nederlandse, half-Amerikaanse hulporganisatie. De organisatie kwam onder andere in actie na orkaan Katrina.

“Naast de eerste levensbehoeften als water en voedsel, is elektriciteit belangrijk om het leven weer op te pakken na de ramp. Maar zonder brandstof krijg je geen generator aan de praat”, vertelt Ted Honcharik, voorzitter van het Fuel Relief Fund. “Daar komen wij in actie. Wij zijn de expert in het leveren van brandstof voor mensen die getroffen zijn door een natuurramp.” Daarvoor heb je echter wel een vervoersmiddel nodig… “Het is fantastisch dat we ons samen met de Nederlandse militairen in kunnen zetten voor de bevolking van Abaco.”

Alle krijgsmachtsdelen
De Nederlandse krijgsmacht levert sinds 11 september noodhulp na orkaan Dorian op verzoek van de overheid op de Bahama’s. Op het eiland Abaco komen militairen van de luchtmacht, de landmacht, de marine en de marechaussee in actie.

Brandstof en andere hulpgoederen worden door middel van een sling-load onder de Cougar naar afgelegen gebieden gevlogen waar de nood het hoogst is (Afbeelding: Defensie)
Brandstof en andere hulpgoederen worden door middel van een sling-load onder de Cougar naar afgelegen gebieden gevlogen waar de nood het hoogst is (Afbeelding: Defensie)