Minister Slob laat islamitische scholen onderzoeken door inspectie

Minister van Onderwijs Arie Slob heeft de onderwijsinspectie ingeschakeld om de lesstof van islamitische scholen te onderzoeken.

Dat meldt de NOS. Dinsdag kwam uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC Handelsblad naar voren dat bij vijftig Nederlandse onderwijsorganisaties sprake zou zijn van salafistische invloeden. Negen van deze organisaties zijn in Amsterdam gezeteld.

De twee media kregen lesstof in handen van de El Tawheed-moskee in Amsterdam West. In een Arabisch stencil dat voor de lessen wordt gebruikt, wordt aan kinderen uitgelegd hoe zij hun vrienden moeten uitkiezen. "Wees alleen bevriend met een gelovige", staat daar op.

Veroordelen homoseksualiteit
Ook krijgen kinderen een multiplechoicevraag over wat de straf is voor iemand die zich inlaat met zwarte magie. De leerlingen kunnen kiezen tussen zweepslagen, stenigen en doden met een zwaard. Dat laatste antwoord wordt als goed gerekend. Ook zouden de scholen een lesboek gebruiken waarin staat dat Allah homoseksualiteit veroordeelt en en dat jongens en meisjes elkaar niet mogen aankijken.

"Het gaat om door de overheid bekostigde scholen", zegt Slob tegen de NOS. Verder geeft hij aan dat de vraag of islamitisch onderwijs voldoet aan de verantwoordelijkheden die horen bij de vrijheid van onderwijs, "niet boven deze scholen moet blijven hangen." Woensdag al vroegen zeven partijen uit de Amsterdamse gemeenteraad een spoeddebat aan naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek.

Eerder dit jaar stopte de onderwijsinspectie een bezoek aan het islamitische Cornelius Haga Lyceum, omdat de leden van de inspectie zich volgens Slob "niet meer voldoende veilig voelden om hun werk voort te zetten." Het rapport van de inspectie over de school was kritisch. Eerder kreeg de AIVD al signalen van salafistische invloeden bij de school.