Vuelta: Etappe 18 - Aanval op Roglic?

De zeventiende etappe in de Vuelta was een vrij saaie, lange sprintersrit...althans, dat had het kunnen worden. Dat werd het echter niet: één groot spektakel, ze waren dik een uur vóór het snelste schema binnen en Primoz Roglic zag Nairo Quintana - die in de bergen niet zo best lijkt - een minuut of vijf goedmaken.

Vandaag gaan alle alarmbellen af en hopelijk voor Roglic is Jumbo-Visma dit keer wél bij de les. Het is de voorlaatste bergrit en die mag enige naam hebben. De heren starten in het Madrileense Colmenar Viejo en het is vrij simpel te beschrijven: vier keer een stevige klim van de eerste categorie, waarbij de twee kilometer hoogte net niet gehaald wordt, vier keer dalen en dan ligt in Becerril de la Sierra na 177,5 kilometer de finish.

Voor de uitgebreide details sturen we een ieder door naar de voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, waar we onder meer zien dat de Puerto de Morcuera twee keer beklommen moet worden. Saillant detail voor de Nederlanders: in 2015 werd in deze omgeving de laatste bergrit verreden en Tom Dumoulin verloor er zijn leiderstrui, hij was bergop niet goed genoeg en had een werkelijk dramatisch slechte ploeg om zich heen.

De papieren listaan er voor Roglic een stuk beter voor, we zullen zien. De rit gaat om 12.40 uur van start, Eurosport is er goddank vanaf het begin live bij! Sporza volgt een klein uurtje later, het journaal gaat voor alles. De finishtijden die de organisatie geeft zijn vrij nutteloos, dus ga er maar vanuit dat ze inderdaad een keer finishen, gewoon goed in de gaten houden.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)