Ritzege Gilbert in Vuelta, Quintana stijgt

De zeventiende etappe van de Ronde van Spanje is gewonnen door Philippe Gilbert. De grote verrassing van vandaag was dat Nairo Quintana het klassementsleider Roglic zeer lastig maakte.

Vanwege de straffe zijwind ontstond er vanuit de start een flinke breuk in het peloton. Deceuninck zat met liefst zeven man in de kopgroep van oorspronkelijk 45 renners. Ook Kelderman, Poels en Quintana waren mee, die laatste met enkele helpers.

Het verschil tussen de twee groepen schommelde geruime tijd rond de anderhalve minuut. Op 100 kilometer van de meet was het verschil echter opgelopen naar zes minuten. Omdat de rode trui van Roglic in gevaar kwam, moest Jumbo-Visma aan de bak om het verschil te verkleinen. Door het tempo van de Nederlandse ploeg dunde het peloton snel uit.

De voorsprong van de groep Quintana liep terug, maar Jumbo kon op een gegeven moment niet meer. Valverde besloot vervolgens uit het peloton te ontsnappen. Roglic, die zijn ploegmaten zag verdwijnen, kon echter aanklampen.

In de kopgroep speelde Deceuninck het spel mooi uit. Stybar sprong eerst weg en Bennett moest achter hem aan. Vervolgens profiteerde Gilbert en kwam als winnaar over de meet. De groep Roglic verloor 5 minuten en 29 seconden.

In het algemeen klassement steeg Quintana naar plek twee op 2,5 minuut op Roglic. Kelderman staat nu zesde op iets meer dan vijf minuten.