Tientallen klimaatactivisten houden 'die-in' op Schiphol

Zo'n tachtig leden van actiegroep Extinction Rebellion verzamelden zich vandaag om 12.00 uur op Schiphol voor een 'die-in', waarmee zij aandacht willen vragen voor de negatieve impact die de groeiende luchtvaart heeft op het milieu.

Een 'die-in' is een vreedzaam protest waarbij mensen op de grond gaan liggen waardoor het lijkt alsof zij dood zijn. Hiermee willen de leden van Extinction Rebellion duidelijk maken waar de groeiende luchtvaart volgens hen uiteindelijk toe zal leiden: het massaal uitsterven van mens en dier.

De stad Amsterdam riep onlangs als eerste Nederlandse stad de klimaatcrisis uit. De actiegroep vindt dit onverenigbaar met het groeiende aantal vliegtuigen dat jaarlijks vanaf Schiphol vertrekt.

"We zien overal ter wereld bossen in brand vliegen, oceanen die verzuren en koraalriffen die afsterven. We weten dat dit veroorzaakt wordt door CO2-uitstoot, en we weten dat de luchtvaart hier een grote bijdrage aan levert. Laten we ons verenigen achter deze wetenschap en voorkomen dat Schiphol verder zal groeien", aldus de protestanten.

'Rebel Without Borders'
Het protest vond plaats in aanloop naar de internationale 'Rebel Without Borders-Actie' die begint op 6 oktober. Tijdens deze week zullen de klimaatactivisten in vele steden wereldwijd, waaronder Amsterdam, actievoeren om aandacht te vragen voor het klimaat.