Grondpersoneel KLM gaat zondag vier uur lang staken

Na de stakingen van afgelopen maandag en woensdag legt het grondpersoneel van KLM aanstaande zondag de werkzaamheden twee uur langer neer dan de afgelopen keren. De staking duurt van 13.00 uur tot 17.00 uur. Daarmee proberen ze betere arbeidsomstandigheden af te dwingen.

De staking van aanstaande zondag duurt dus twee keer zo lang als de vorigen. Eerder waarschuwde FNV al met vervolgacties als er geen 'beter voorstel' zou komen. "Als KLM geen fatsoenlijke cao wil afsluiten, en na twee keer een actie nog niet reageert, moet je wel overgaan tot hardere acties", zegt FNV-bestuurder Jan van den Brink.

Afgelopen week legden honderden werknemers hun taken neer voor een beter cao. Van den Brink: "We zien dat de actiebereidheid groot is. En terecht, als zij hun werk niet doen, moeten er vluchten geannuleerd worden. Belangrijk werk dus, dat een goede cao verdient."

Geannuleerde vluchten
De vorige stakingen hebben voor veel geannuleerde of vertraagde vluchten gezorgd. Het grondpersoneel werkt onder andere bij de technische dienst van KLM, handelen de bagage af en begeleiden vliegtuigen van en naar de start- en landingsbanen. KLM schrapte toen uit voorzorg meerdere vluchten. Het is nog niet bekend wat deze langere staking voor gevolgen gaat hebben voor reizigers.

Loonsverhoging
De cao-onderhandeling startte in mei. FNV pleit voor betere roosters, meer mensen in vaste dienst en een loonsverhoging van vier procent. Tot dusver wil KLM het loon met slechts twee procent verhogen en is niet bereid de verhouding tussen vast en flexibel personeel te verbeteren.