Indrukwekkende Diamond League-zege Hassan op laatste 5000m

Atlete Sifan Hassan heeft op indrukwekkende wijze de Diamond League-titel op de 5000 meter gepakt. De Nederlandse won in Brussel de finale, waarin ze de rest in de slotronde het nakijken gaf.

Het tempo lag aanvankelijk niet geweldig hoog, maar in de voorlaatste ronde schroefde Letesenbet Gidey uit Ethiopië het tempo omhoog. Hassan zat weer eens flink naar achteren en moest een gat laten vallen, maar liep dat langzaam maar zeker dicht.

In de slotronde opende Hassan zelf de aanval, waardoor de Keniaanse Hellen Obiri gelijk moest lossen. Gidey en Hassan's Duitse trainingspartner Konstanze Klosterhalfen waren kansloos en kwamen als tweede en derde over de streep, ruim drie tellen achter de 14:26,26 van Hassan.

Het was overigens de laatste 5000m ooit - in principe - in de Diamond League: de afstand wordt geschrapt ten faveure van de incourante 3000 meter, omdat atletiekfederatie IAAF lijkt te denken dat kijkers de aandachtsspanne van een dode goudvis hebben, en dus is de vijf kilometer 'te lang'.

110m horden mannen
Sergey Shubenkov was de regerend kampioen, maar de Rus kon het na een lastig seizoen niet bolwerken en werd met 13,33 seconden derde, achter de 13,31 van de Jamaicaan Ronald Levy. De Spanjaard Orlando Ortega was weer eens de beste en won in een regenachtig Brussel met 13,22 seconden.

1500m mannen
Ook hier werd het een mooie strijd, maar in de slotfase bleek dat de Keniaan Timothy Cheruiyot toch echt de beste was. De jonge Noor Jakob Ingebrigtsen kwam in de laatste honderd meter nog uiterst snel opzetten, maar Cheruiyot hield de aanval af en won in 3:30,22 minuten, voor de 3:31,62 van Ingebrigtsen en de fraaie 3:33,33 van zijn broer Filip.

100m horden vrouwen
De Nigeriaanse Tobi Amusan begon met een valse start op 0,004 seconden en werd weggestuurd, waar ze redelijk boos over was. De winst ging vervolgens met enig machtsvertoon naar de Jamaicaanse oud-wereldkampioene Danielle Williams in een wederom zeer scherpe 12,46 seconden. De Amerikaanse armada eindigde daarachter, aangevoerd door de 12,73 van Kendra Harrison en de 12,74 van Nia Ali.

Discuswerpen mannen
Dé man van het seizoen is zonder meer de Zweed Daniel Ståhl en hij pakte ook op het beslissende Diamond League-moment de winst. Met 68,68 meter in zijn eerste poging was de Zweed een klasse apart, de Oostenrijker Lukas Weisshaidinger bleef met 66,03m nog het dichtst in de buurt. De Jamaicaan Fedrick Dacres, die dit jaar ook de 70 meter al passeerde, werd met 65,27m derde.

Polsstokhoogspringen
Katerina Stefanidi is het hele jaar eigenlijk al de beste en de Griekse maakte dat ook nu waar: ze kwam foutloos over 4,83 meter, de hoogte die de Russische Anzhelika Sidorova met zes missers haalde. Daar bleef het voor beiden bij en dus won Stefanidi, voor Sidorova en de 4,77m van de Canadese Alysha Newman.

800m vrouwen
Het ging relatief gezien niet zo hard, maar de Amerikaanse Ajee Wilson zal het weinig kunnen schelen: met 2:00,24 minuten pakte ze de winst door landgenote Raevyn Rogers (2:00,67) van zich af te houden. Twee honderdsten achter Rogers ging de Oegandese Winnie Nanyondo als derde over de meet.

Hinkstapspringen mannen
Een duel tussen de Amerikanen Christian Taylor en Will Claye stond in de kaarten, maar dat viel vies tegen. Claye kwam niet verder dan 17,22 meter, wat hem wel plek twee opleverde, voor de 17,17m van landgenoot Omar Craddock. Vijf van Taylor's zes pogingen gingen verder dan de beste van Claye en met zijn tweede - 17,85 meter - pakte de olympisch- en wereldkampioen de winst.

Hoogspringen vrouwen
De Russische Mariya Lasitskene was niet zo tevreden over haar - voor haar doen - wat matige 1,99 meter, maar het leverde wel de winst en dus de titel op. De jonge Oekraïnse Yuliya Levchenko werd met 1,97 meter tweede, voor de 1,95 van thuisfavoriete en fenomenaal zevenkampster Nafissatou Thiam.