Amerikaanse basketballers ontsnappen op WK met overtimezege op Turkije

Op het wereldkampioenschap basketbal in China hebben de Amerikanen wederom niet echt kunnen overtuigen. De 88-67 zege tegen Tsjechië zag er niet geweldig uit, Turkije maakte het de ploeg in Shanghai nog veel moeilijker.

De Amerikanen spelen uiteraard met flink wat NBA-spelers, maar niet met de grote sterren, en daar profiteerde het Turkije van de ervaren Milwaukee Bucks-speler Ersan Ilyasova van. De schade in het eerste kwart bleef met vijf punten beperkt voor de Turken, waarna ze zich in de tweede helft helemaal terug konden vechten.

Sterker nog, met twaalf seconden te spelen zette Ilyasova de Turken op 79-81, waarna Khris Middleton een driepunter miste. De VS ontsnapte echter in de allerlaatste seconde: Cedi Osman begin een overtreding op Jayson Tatum, die aan mocht leggen voor drie vrije worpen. De eerste ging raak, de tweede mis en de derde was ook raak: overtime.

Ook in overtime ging het over en weer en met vijftig seconden te spelen trok Osman de boel met 91-91 gelijk, waarna hij de Turken met een vrije worp op voorsprong zette. Toch ging het fout: Bugrahan Tuncer beging met twee seconden te spelen een overtreding op Middleton, die twee vrije worpen mocht nemen en ze beiden raakten, waardoor de VS met 93-92 won.

USA - Turkije (Bron: YouTube)

De Amerikanen zijn in groep E zo geplaatst voor de tweede ronde. Tsjechië won met 89-76 van Japan, dat daardoor nog maximaal zeventiende kan worden, terwijl Turkije en Tsjechië gaan duelleren om het tweede plekje in de volgende ronde.

In groep F won het Brazilië van veteraan Anderson Varejão, die twaalf jaar bij de Cleveland Cavaliers speelde en al achttien jaar in het nationale team zit, een uiterst spannende wedstrijd van het Griekenland van Giannis Antetokounmpo. De Grieken waren beter in de eerste helft, maar een 26-13 derde kwart hielp Brazilië erop en erover en in de slotfase hielden ze vol: 79-78. Nieuw-Zeeland won met 93-83 van Montenegro, dat hooguit nog zeventiende kan worden, terwijl Brazilië de volgende ronde al heeft bereikt.

De Duitsers spelen met onder meer Dennis Schröder van de Oklahoma City Thunder, maar na de nederlaag tegen Frankrijk gingen ze in groep G pijnlijk onderuit tegen de Dominicaanse Republiek: 70-68, waarmee Duitsland eruit ligt. Frankrijk won met 103-64 van Jordanië en is net als de Dominicanen zeker van een plekje in de volgende ronde.

In groep H was het allemaal wat minder spannend. Australië won met 81-68 van Senegal en Litouwen klopte het zwaar tegenvallende Canada - waar de ene na de andere NBA-speler afzegde - met 92-69, waardoor beide winnaars met twee zeges zeker zijn van een plek in de volgende ronde.

Veteraan Varejão schittert (Bron: YouTube)