Biatlonkampioen Hanevold (49) overleden

De Noorse oud-biatleet Halvard Hanevold is op 49-jarige leeftijd overleden. Noorse media melden dat de drievoudig olympisch kampioen dinsdagochtend thuis in Asker is overleden, zonder daarbij een doodsoorzaak te noemen.

Hanevold, die op de schietbaan misschien wel de beste van allemaal was, kende een bijzonder lange carrière: hij debuteerde in 1992 in de World Cup en nam pas na het seizoen 2009/10 op zijn 40e afscheid. Dat deed hij op fraaie wijze: in zijn allerlaatste wedstrijd, de massastart in Khanty-Mansiysk, pakte hij met een derde plaats plotseling nog zijn eerste en enige podiumplek van het seizoen.

Gedurende zijn lange carrière maakte Hanevold jaar na jaar deel uit van de uiterst succesvolle Noorse estafetteploeg, waarmee hij in 2002 en 2010 olympisch goud won en in 1998 zilver pakte, medailles die hij allemaal samen met Ole Einar Bjørndalen pakte. In Nagano werd hij bovendien olympisch kampioen op de individuele wedstrijd, in 2006 won hij in Turijn individueel zilver en brons. Met name het goud in Nagano deed hem veel: Hanevold had daarvoor kanker overleefd en bovendien werd zijn huis door een lawine verwoest.

Ook op WK's was Hanevold succesvol, met individueel goud in 2003 en ook nog eens vier wereldtitels met het Noorse team in 1995, 1998, 2005 en 2009, naast een karrenvracht aan andere medailles. Individueel won hij negen World Cup-wedstrijden, met het Noorse team pakte hij er nog eens 23.

Hanevold wint olympisch goud in 1998 (Bron: YouTube)