OM eist 25 jaar cel tegen Jawed S.

Hij kocht een enkele reis, had een religieus briefje bij zich en kwam naar Amsterdam zonder kleding. Terreurverdachte Jawed S. hield er volgens de officier van justitie sterk rekening mee dat hij de steekpartij niet zou overleven. Het OM eiste  25 jaar celstraf tegen hem.

Jawed S. wordt verdacht van een dubbele poging tot moord met een terroristisch motief op 31 augustus vorig jaar. Hij stak twee Amerikaanse toeristen neer, die daarbij ernstig gewond raakten. Een van hen liep een dwarslaesie op en zit nog steeds in een rolstoel. Gisteren in de rechtszaal bekende S. zijn daad al.

Naast de 25 jaar celstraf eiste de Officier van Justitie ook verschillende schadevergoedingen voor de slachtoffers, familieleden en de twee agenten die S. uitschakelden. Wat betreft materiële schade geleden door de slachtoffers vindt de Officier van Justitie 1,5 miljoen euro aan ziektekosten, die niet worden vergoed in de VS, toewijsbaar.

Eigen ogen gezien
De officier van justitie heeft de hectiek en paniek van een geschokte samenleving na de steekpartij met eigen ogen kunnen zien, omdat het gebouw van het OM op het station uitkijkt, zei ze in het requisitoir. "Helikopters, sirenes, treinen die niet meer reden op de drukste plek van Amsterdam."

S. handelde uit woede om PVV-leider Geert Wilders, die in zijn ogen de profeet Mohammed beledigde. Wilders wilde een cartoonwedstrijd organiseren die om de profeet draaide. Jawed S. koos willekeurige voorbijgangers in Amsterdam, omdat hij Nederland kwalijk nam niets te hebben gedaan tegen de beledigingen, verklaarde hij.

Huiveringwekkende beelden
"Dat het Amerikanen waren die hij had neergestoken, wist hij niet. En het interesseerde hem ook niet", zei de officier van justitie. Tijdens de zaak werden ook beelden van de steekpartij vertoond. Volgens AT5-verslaggever Mark Schrader waren die huiveringwekkend. "Ook op de publieke tribune was dat voelbaar."

De vrouw van een van de slachtoffers vertelde vandaag tegen S. dat ze nog steeds leeft met een gevoel van angst, "overal waar we naartoe gaan". Een andere vrouw zei dat S. een lafaard is. De politieagent werd emotioneel toen hij het woord nam. "Je toont geen enkel berouw, alleen maar geradicaliseerd gezwets."

Trok aandacht
Voordat hij zijn daad pleegde, liep hij zo'n 45 minuten rond op het Centraal Station. Hij trok direct de aandacht van een zogenoemde spotter, een politieagent die getraind is verdacht gedrag te signaleren. De agent vroeg meteen om versterking.