'Regeringsleider Hongkong mag niet opstappen van China'

Carrie Lam, de chief executive van Hongkong mag niet aftreden. Ze zou willen opstappen, maar de Chinese regering laat dat niet toe.

Dat blijkt uit een gelekte geluidsopname die in het bezit is van persbureau Reuters. Op een bijeenkomst met zakenlui verklaarde ze  als ze de keus zou hebben onmiddellijk op te stappen. 

Het lijkt het bewijs van wat velen al langer vermoeden, niet Hongkong maar de Chinese regering beslist hoe er wordt omgegaan met de inmiddels veertien weken durende massale protesten in Hongkong.

Dat wordt in hetzelfde geluidsfragment bevestigd door Lam die zegt 'zeer beperkt' ruimte te hebben om de huidige crisis op te lossen. Eerder werd haar al door Peking verboden het wetsvoorstel waar het allemaal mee begon, een omstreden uitleveringswet, in te trekken.

Lam zelf ontkent dat ze weg wil: "Ik heb er niet eens over nagedacht om dit te bespreken met de Chinese regering. Als ik zou willen aftreden, is dat mijn eigen keuze."

Overigens is Lam niet bang dat China het volksbevrijdingsleger inzet om een einde te maken aan de protesten. De prijs daarvoor zou volgens haar te hoog zijn. Vooral voor China's internationale reputatie.