Thuisfavoriet Suljovic vloert Van Gerwen voor titel in Wenen

Mensur Suljovic heeft voor eigen publiek de European Tour in Wenen gewonnen. De Oostenrijker leek in de finale te worden verslagen door Michael van Gerwen. De Nederlander vergat het gat definitief te slaan, om in de slotleg nog een matchdart te missen. Daarop was The Gentle dodelijk op zijn favoriete dubbel veertien. Vincent van der Voort ging in de halve finales onderuit tegen Suljovic.

Van Gerwen was in de kwartfinale na acht minuten al gedaan tegen Ricky Evans. Het werd 6-0 met 106,09 per beurt. In de halve finales tegen Peter Wright liep het zonder breaks uit naar naar een allesbeslissende leg. Wright had op dat moment al tien 180’ers gegooid, maar door een dertiendarter ging Van Gerwen toch naar de finale.

De Oostenrijker won na een knappe comeback van Van Gerwen in de finale. Op 3-3 leeg Van Gerwen definitief afstand te nemen van The Gentle. Dankzij twee veertiendarters liep Mighty Mike uit naar een 6-3 voorsprong. De Vlijmenaar liet echter vier kansen op 7-3 liggen en dat bleken uiteindelijk hele dure missers.

Met finishes vanaf 121 en 86 keerde Suljovic terug tot 6-6. Beide spelers hielden vervolgens hun eigen legs, waardoor er een beslissende leg aan te pas moest komen. Van Gerwen begon slecht aan de leg-decider met scores van 42 en 55, maar herstelde zich met 140 en 180. De nummer één van de wereld kreeg één kans vanaf 84, maar miste de bullseye. Suljovic had 70 over gelaten na twaalf pijlen en wierp deze finish met twee pijlen uit voor de titel in Wenen. Het is voor de excentrieke Oostenrijker zijn zesde titel bij de PDC en zijn eerste eindzege in eigen land.

Van der Voort haalde de halve finale in Wenen. Hij won al eerder van Simon Whitlock en was zondagmiddag Gerwyn Price met liefst 6-1 de baas. De kwartfinale bleek tegen Cameron Menzies ook een te klaren klus (6-4), om het af te leggen tegen Suljovic. Door het bereiken van de halve finale is deelname voor het EK zo goed als zeker. Plaatsing voor de World Grand Prix komt heel dichtbij voor Van der Voort.

Uitslagen Austrian Darts Championship - kwartfinales
Vincent van der Voort 6-4 Cameron Menzies
Mensur Suljovic 6-4 Ian White
Peter Wright 6-5 Rowby-John Rodriguez 
Michael van Gerwen 6-0 Ricky Evans

Halve finales
Mensur Suljovic 7-4 Vincent van der Voort
Michael van Gerwen 7-6 Peter Wright

Finale
Mensur Suljovic 8-7 Michael van Gerwen