Verdronken vrouw na 25 jaar geÔdentificeerd door cold-case team

Het coldcaseteam Amsterdam heeft voor het eerst een onbekende dode uit Nederland weten te identificeren. Het gaat om een vrouw die in 1994 verdronk in het IJ in Amsterdam.

Tijdens een speciaal project deed het team onderzoek naar bijna 100 onbekende doden in de hoofdstad. 34 van hen werden geïdentificeerd, daarvan bleken 33 uit het buitenland te komen.

"Het verraste me dat de 34ste identificatie een Nederlandse betrof", vertelt coldcaserechercheur Carina van Leeuwen aan Trouw. "En dat een match zelfs na 25 jaar onzekerheid kan gebeuren."

"Blijf proberen", is daarom Van Leeuwens oproep aan familieleden. "Lever DNA-materiaal van een vermiste in, doe aangifte."

Moeder
In totaal zijn er zo'n 700 coldcasezaken in Amsterdam. In dit geval werd er succes geboekt, doordat een als kind geadopteerde man zich meldde. Hij is inmiddels halverwege de dertig, maar deed dit jaar pas aangifte van de vermissing van zijn moeder.

Ze had hem vanwege psychiatrische problemen af moeten staan. De eerste jaren kwam ze nog op bezoek, maar daarna verdween ze uit het leven van haar zoon.

"Dit jaar kreeg hij de behoefte meer over haar te weten", vertelt Van Leeuwen. De man klopte daarom aan bij de stichting Fiom, die kinderen met afstammingsvragen helpt.

DNA
Toen zijn moeder vermist bleek te zijn, stuurde de man DNA in. Dat bleek overeen te komen met iemand uit de databank voor vermiste personen. Het ging om de vrouw die in 1994 was verdronken en van wie de identiteit onbekend was gebleven.

Haar DNA-profiel was al in 2012 opgesteld door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), op verzoek van Van Leeuwen. Het instituut deed dat op basis van haarlokken. Maar het profiel leverde pas iets op, nadat het DNA een match bleek te vormen met dat van de man.

"Hij was natuurlijk verdrietig, maar kreeg eindelijk een compleet verhaal en heeft ook familieleden gesproken", zegt Van Leeuwen.