AZ ternauwernood door in Europa League

AZ is door naar de groepsfase in de Europa League. Na de 1-1 'thuis' in Enschede, werd vandaag tegen Antwerp met 1-4 gewonnen na verlenging. Antwerp eindigde de spectaculaire wedstrijd overigens met negen man.

Beide ploegen begonnen rustig aan de wedstrijd. Het was vooral aftasten geblazen. In de vierde minuut stormde Lamkel Ze richting de zestien meter van AZ, maar Vlaar stond op zijn plek en blokte het schot. Even later was het wederom Lamkel Ze,maar keeper Bizot bracht redding. In de achtste minuut een grote kans voor Antwerp. Rodriques kreeg bij de eerste paal alle ruimte om voor zijn tegenstanders te komen. Gelukkig voor de Alkmaarders stond Bizot op zijn plek. In de achttiende minuut was er eindelijk een kansje voor AZ, maat de poging van Ouwejan ging huizenhoog over het doel.

Ook in het vervolg was Antwerp de beter ploeg, maar moest in de 35e minuut wel met tien man verder nadat Dieumerci Mbokani met zijn tweede gele kaart van het veld afmoest. Met een man meer situatie werden de Alkmaarders gevaarlijker maar het bleef 0-0 na 45 minuten spelen.

AZ kwam met een wijziging het veld weer op. Ouwejan werd vervangen door Albert Gudmundsson ofwel een aanvallende middenvelder voor een verdedigende middenvelder. In de 52e minuut was er een kans voor AZ via een vrije trap, maar Koopmeiners kon net zijn hoofd niet tegen de bal krijgen. Twee minuten later was er een kans voor Rodriques met een schietkans net buiten de zestien meter, maar doelman Bizot bracht redding. Boadu had een grote kans op de 0-1. Na een voorzet van invaller Sugawara kan hij vrij koppen voor doelman Bolat, maar de AZ-er mikt naast. AZ begon gevaarlijker te worden en kreeg kansen via Stengs en Wijndal.

Tegen de verwachting in scoorde Didier Lamkel Ze in de 73e minuut de 1-0 uit een counter. Een minuut later mocht hij met zijn tweede gele kaart de wedstrijd verlaten nadat hij over de boarding sprong. Antwerp speelde nu nog met negen man. AZ kreeg nog wel kansen, maar kwam niet tot scoren. Vlak voor tijd was het Calvin Stengs die toch de 1-1 maakte en er dus alsnog een verlenging uitsleepte.

In de zesde minuut van de verlening kwam AZ op 1-2 via Ferdy Druijff. De invaller kopte van dichtbij binnen.De wedstrijd werd definitief beslist nadat Teun Koopmeiners in de twaalfde minuut van de verlening via een strafschop de 1-3 maakte. Het verlate feestje was nog niet over voor AZ, want Gudmundsson tikte in de 113e minuut de 1-4 van dichtbij binnen. De wedstrijd moest toen even worden stilgelegd omdat Antwerp-fans bier en blikjes op het veld gooiden en bovendien dreigden door het hek door te dringen. Stewards en spelers van Antwerp probeerden de boel te sussen. Nadat de gemoederen wat waren bedaard, werd er verder gespeeld. Er werd in de laatste zeven minuten echter niet meer gescoord.

Antwerp FC

1 - 4

AZ

73' Lamkel Ze   90' Stengs
96' Druijff
102' Koopmeiners (pen)
113' Gudmundsson
 
Gele kaart: Rodrigues, Seck, Bolat, Haroun, Batubinsika, (Antwerp FC.), Bizot, Boadu, Idrissi, Koopmeiners, Wijndal, Stengs, (AZ)
Rode kaart: Mbokani (35/2xg)Lamkel Ze (74/2xg) (Antwerp FC),
 
Arbiter: Sidiropoulos (Gri)
 
Opstelling:   Opstelling:
Bolat
De Laet (Quirynen/104)
Seck
Batubinsika
Jukleröd
Rodrigues (Hongla/71)
Haroun
Refaelov (Arslanagic/80)
De Sart (Baby/100)
Lamkel Ze
Mbokani
  Bizot
Svensson (Druijf/67)
Vlaar
Wuytens ( Sugawara/53)
Wijndal
Midtsjö
Koopmeiners
Ouwejan (Gudmundsson/46)
Stengs
Boadu (Clasie/111)
Idrissi