Fenomenale tijd Miller-Uibo op 200m, Hassan is Diamond League-kampioene

Tijdens de Diamond League-finale in Zürich heeft atlete Dafne Schippers de 200 meter afgesloten met een vierde plek. De Nederlandse bleef met 22,46 seconden één honderdste boven haar beste seizoensprestatie.

De ogen waren echter totaal niet gericht op Schippers, en ook niet op de Jamaicaanse Elaine Thompson (22,44) en zelfs niet op de Britse WK-favoriete Dina Asher-Smith (22,08). Alle ogen waren gericht op Shaunae Miller-Uibo, want de vrouw uit de Bahama's liep met een lichte tegenwind een fenomenale tijd van 21,74 seconden.

Miller-Uibo liep zo de vijftiende tijd ooit gelopen, slechts tien vrouwen waren ooit sneller en in het huidige millenium werd zelfs maar vier keer sneller gelopen - waaronder overigens één keer door een destijds nog in bloedvorm verkerende Schippers. Jamile Samuel liep ook mee, maar werd met 23,15 achtste en laatste.

1500m vrouwen
Genzebe Dibaba uit Ethiopië leek niet in geweldige vorm te zijn, want halverwege gooide de wereldrecordhoudster er ineens even de rem op. Ze gaf vervolgens weer gas, maar Sifan Hassan knalde er overheen en snelde naar een zeer overtuigende Diamond League-titel in 3:57,08 meter. Haar Nike Oregon Project-teamgenote Konstanze Klosterhalfen uit Duitsland werd tweede in 3:59,02 en met een Canadees record van 3:59,59 werd Gabriela Debues-Stafford nog voor Dibaba derde.

100m mannen
Noah Lyles en Justin Gatlin waren bij afwezigheid van de in dopingproblemen verkerende Christian Coleman de favorieten. Gatlin maakte het met 10,08 en een vierde plek niet waar, Lyles deed dat wel: winst in 9,98 seconden. De Chinees Xie Zhenye maakte met 10,04 weer indruk en werd tweede, voor de 10,07 van de Jamaicaan Yohan Blake.

400m horden vrouwen
Een Amerikaans feestje werd verwacht en kwam er ook, maar het werd niet de wereldrecordhoudster die won: Dalilah Muhammad liep een maand geleden 52,20 seconden, maar met 54,13 kwam ze nu tot plek drie. De 53,86 van Shamier Little was ook niet fenomenaal goed, maar de jonge Sydney McLaughlin deed het met 52,85 weer indrukwekkend goed en pakte de winst.

Speerwerpen vrouwen
Het werd geen geweldig spannende wedstrijd en het niveau was ook maar matig. Lyu Huihui uit China won met 66,88 meter, voor de 64,74m van de Australische Kelsey-Lee Barber en de 63,05m van de Tsjechische Nikola Ogrodnikova.

5000m mannen
De Ethiopiërs vochten volle bak om interne kwalificatie voor het WK van volgende maand, wat na afloop nog altijd niet helemaal duidelijk was. Feit was wel dat Joshua Cheptegei perfect profiteerde van het onderlinge gedoe en de Oegandees sloeg een gat. Hij hield ondanks een uiterst zware slotronde stand en won in 12:57,41 minuten, nog vlak voor de Ethiopiër Hagos Gebrhiwet (12:58,15) en de opkomende Keniaan Nicholas Kimeli (12:59,05).

Daarmee werd overigens ook afscheid genomen van de 5000 meter in de Diamond League. De internationale atletiekfederatie IAAF gaat er vanuit dat fans tegenwoordig de concentratieboog van een dode goudvis hebben en dus duurt de vijf kilometer 'te lang', waardoor de verder incourante drie kilometer vanaf volgend jaar de 'lange afstand' zal zijn.