Opnieuw grote uitbarsting Stromboli

In Italië heeft vandaag de vulkaan Stromboli opnieuw van zich laten horen. Een stevige explosie was tot ver in de omtrek te horen toen de vulkaan een flinke uitbarsting produceerde uit het zuidelijke deel van de krater. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat er mensen gewond zijn geraakt. 

De luchtvaartautoriteiten hebben code rood afgekondigd en vliegtuigen moeten via een andere route vliegen. Sinds begin juli is de vulkaan erg onrustig en waren er sindsdien kleinere explosies gezien. In de eerste twee weken van augustus werden er zeker negen openingen op de vulkaan ontdekt waaruit rook en as kwam.

Begin vorige maand viel er een dode en een gewonde bij twee zware uitbarstingen van één van de actiefste vulkanen van de wereld. Het is een zeer belangrijke toeristische trekpleister voor Italië en het eiland wordt dagelijks overspoeld door toeristen terwijl er slechts vijfhonderd vaste inwoners zijn. Sinds de felle uitbarsting van 3 juli kreeg het toerisme op het eiland een aardige dreun en na vandaag ligt het misschien wel even helemaal op zijn gat. Er worden sinds de eruptie van vorige maand in elk geval geen excursies meer gegeven naar de top van de vulkaan.