Topijshockeyer Kuznetsov vier jaar geschorst na cocaïnegebruik

IJshockeyer Evgeny Kuznetsov zal de komende vier jaar niet meer uit mogen komen voor zijn land. De Rus mist zo onder meer de Olympische Spelen van 2022, hoewel het sowieso al twijfelachtig lijkt dat NHL-spelers daar mee mogen doen.

De internationale ijshockeyfederatie IIHF heeft laten weten dat de 27-jarige Kuznetsov tijdens het WK in Slowakije op 26 mei een positieve test afleverde op cocaïne. De Rus vroeg het openen van de B-staal niet aan en accepteerde de schorsing zonder verdere discussie. "Het uitkomen voor mijn land is altijd een bron van grote trots geweest voor mij, maar de enige manier om het goed te maken richting iedereen die ik teleurgesteld heb is door de situatie te accepteren."

In de NHL speelt Kuznetsov voor de Washington Capitals, die hij met een fenomenaal postseason in 2018 naar winst in de Stanley Cup leidde. De NHL heeft via vicepresident Bill Daly al laten weten dat cocaïne niet gezien wordt als prestatiebevorderend en dat van een schorsing dan ook geen sprake zal zijn, waardoor Kuznetsov wel gewoon in de NHL kan blijven spelen.

Op 27 mei kwam nog een video boven water, waarin Kuznetsov aan een tafel zit met daarop twee lijntjes wit poeder, wat vermoedelijk geen suiker was.

Kuznetsov en lijntjes wit poeder (Bron: YouTube)