Italianen pakken eerste gemengde landenwedstrijd op noordse combinatie

In het Duitse Oberwiesenthal is de Zomer Grand Prix op de noordse combinatie van start gegaan, de sport waarin de noordse sporten schansspringen en langlaufen - in dit geval op rollerski's - worden gecombineerd. Het weekeinde trapte af met een gemengde landenwedstrijd, de eerste ooit en een mooie kans om voor het eerst de vrouwen in de sport in actie te zien.

De wedstrijd begon met het schansspringen, waar Oostenrijk I de winst pakte. Zij mochten bijna twintig seconden voor Italië beginnen aan het rollerskiën, met Rusland en Oostenrijk II op een dikke halve minuut. De mannen legden vijf kilometer af, voor de vrouwen was 2,5 kilometer weggelegd.

Het schansspringen (Bron: YouTube)

De Oostenrijkse startloper Franz-Josef Rehrl zag zijn voorsprong op de rappe Italiaan Samuel Costa ruim gehalveerd worden, maar hij had nog wel acht tellen over. Magnus Krog bracht Noorwegen I van de zesde naar de derde plek, voor Rusland, Oostenrijk II en Duitsland I.

De eerste Oostenrijkse vrouw in het team, Annalena Slamik, moest de achtervolgsters Veronica Gianmoena (Italië) en Gyda Westvold Hansen (Noorwegen) in haar laatste meters laten gaan, terwijl ook de Russische Stefaniya Nadymova er voorbij ging naar de derde plek, waardoor de top-4 zo binnen acht seconden zat.

De tweede Russische, Anastasia Goncharova, was oppermachtig en bracht haar team met alleen Vitalii Ivanonv nog te gaan ruim naar de leiding. Met Marte Leinan Lund en toptalent Annika Sieff volgden Noorwegen I en Italië op ruim een halve minuut, Oostenrijk I zat daar met Lisa Hirner weer ruim tien tellen achter.

Ivanonv is bepaald niet de sterkste op de latten en de Italiaans-Noorse trein van Alessandro Pitton en Harald Johnas Riiber kwam dan ook met rap tempo voorbij. Op het laatste echte klimmetje sloeg Pittin vervolgens toe en Italië pakte zo de winst, voor Noorwegen I en een knappe derde plek voor de Russen.

Het rollerskiën (Bron: YouTube)