Hockeyers sluiten EK af met brons na zege op Duitsland

Het Nederlands elftal heeft zich op het EK tegen Duitsland gerevancheerd voor het zwakke optreden in de halve finale tegen Spanje. Met een effectieve 4-0 zege op Duitsland pakte Oranje het brons. Oranje was lange delen van de wedstrijd de mindere, maar keeper Sam van der Ven hield Oranje in het tweede en vierde kwart op de been.

‘Goed zo Jel!!’ klonk de aanmoediging van Jeroen Hertzberger in het eerste kwart, naar aanvaller Jelle Galema die druk zette op de Duitse defensie. ‘Binnen, binnen!!’, schreeuwde Mink van der Weerden. ‘Backhand!’, coachte Lars Balk. Het was vanaf de start duidelijk: de spelers moesten elkaar blijven opzoeken, elkaar blijven coachen, elkaar positief aanmoedigen.

Want de ‘verbinding’ en de teamgeest ontbraken tegen Spanje, zoveel was duidelijk na de zeperd in de halve finale. Vanaf de eerste minuut waren de Oranje Heren daarom luid en duidelijk over het veld te horen. Dat werkte goed om als team bij elkaar te blijven, ook in de mindere fasen.

Al in de tweede minuut creëerde Bjorn Kellerman een kans. Hij stuitte op keeper Victor Aly, maar kreeg wel een strafcorner. Verrassend werd de variant gespeeld op de inlopende Sander de Wijn, een variant die mislukte. Verder gebeurde er niet veel in het eerste kwart, hoewel de troostfinale in tropische omstandigheden opvallend veel Belgische toeschouwers kende. Toeschouwers die eerder verstek lieten gaan als hun Red Lions niet speelden.

Sam van der Ven-show in tweede en vierde kwart
De verbinding die Oranje met elkaar zocht, leverde in het tweede kwart het gewenste rendement op. Eerst was het een heerlijke actie van Jeroen Hertzberger, die aan de linker zijlijn de bal naar zijn backhand trok en de bal panklaar legde voor Diede van Puffelen. Die wist de harde assist niet helemaal op waarde te schatten, waardoor Aly knap de bal uit het doel kon duiken. Kellerman onderschepte even later, vond Hertzberger, die met een droom van een backhand passje – met ongelofelijk veel gevoel – Kellerman lanceerde, die hard en droog de 1-0 scoorde.

Daarna volgde de ‘Sam van der Ven-show’. Waar keeper Van der Ven tegen Spanje een zwakke indruk maakte in het eerste kwart, maakte hij dat vandaag goed in het tweede kwart waarin Duitsland de touwtjes in handen nam. Duitsland kreeg strafcorner na strafcorner – het waren er over de hele wedstrijd acht. De eerste keer maakte Van der Ven er een driedubbele redding van tegen Lukas Windfeder. Even later reageerde de HGC’er knap met uitkomen, op een levensgrote kans voor Malte Hellwig. Daarna kreeg Van der Ven zijn stick tegen een vuurpijl van Christopher Rühr en op een sleepvariant van Dieter Linnekogel. Als Van der Ven iets te bewijzen had, dan liet hij nu hier zien tegen Duitsland, hoewel de gedachten bij al die fantastische reddingen ook naar de nederlaag tegen Spanje gingen.

Oranje was effectief in de aanval
Duitsland bleef kansen creëren, ook toen Pirmin Blaak weer op goal stond, maar Timm Herzbruch, Rühr en Tom Grambusch konden ook niet voorbij de andere doelman van Oranje komen. Terwijl Duitsland grote delen van het tweede en derde kwart domineerde, wisten ze dat niet om te zetten in goals. Oranje kwam er nog sporadisch uit en uit een van die spaarzame aanvallen wist Nederland heel Duits te scoren. Thierry Brinkman deed heel veel met dat ene balletje dat hij in de cirkel had, hield hem keurig bij zich totdat wie anders dan Mirco Pruyser zich aanbood om de 2-0 te scoren. Het getuigde van een ongelofelijke effectiviteit. Na twee zware dagen was dat een opsteker dat een gewond Oranje wel kon gebruiken.

In de slotfase van het duel leken de Duitsers hun energie van kwart twee en drie een beetje kwijt, waarna Kellerman hard de lat raakte. Jip Janssen pushte een strafcorner ziedend hard op de paal. Het had twee keer de 3-0 kunnen zijn. Die eer kreeg uiteindelijk dan toch Hertzberger, de aanvaller die dit toernooi elke keer net niet het goal vond. Alsof de bal er niet in mocht voor de speler, die de afgelopen drie jaar topscorer werd van de Hoofdklasse.

Hij werd in het vierde kwart gelanceerd door Kellerman, keeper Aly maakte de tackle, waarna de Rotterdammer de strafbal verzilverde. Daarna was het Van der Ven, die vandaag niet te passeren was en elke Duitse inzet lachend leek weg te werken. Hij was de man of the match van Oranje. Ook Van der Weerden deed nog een duit in ’t zakje, door in de laatste seconde de 4-0 hard binnen te slepen.

Met de 4-0 die er stond, kon Oranje na het verdriet van donderdag in ieder geval met een kleine glimlach het toernooi verlaten. De ploeg viel één keer uit elkaar deze week, maar niet twee keer.


Mirco Pruijser juicht na het scoren van de 2-0 (Pro Shots / Bart Scheulderman)