Astana wint ploegentijdrit Ronde van Spanje, Jumbo-Visma komt ten val en verliest 40 seconden

Astana heeft de ploegentijdrit in de openingsetappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Kazachse ploeg was aan de streep daarmee twee seconden sneller dan Deceuninck-Quick-Step. Sunweb legde beslag op de derde plaats met een achterstand van vijf seconden. Miguel Ángel López is de eerste leider in de Ronde van Spanje.

Voor Jumbo-Visma was de ploegentijdrit geen succes. De Nederlandse ploeg was de topfavoriet voor de zege in de openingsetappe, maar de ploeg van kopmannen Steven Kruijswijk en Primoz Roglic kwam halverwege de ploegentijdrit met de gehele ploeg ten val door nat wegdek en zou in totaal veertig seconden verliezen op Astana.

UAE Emirates kwam ook ten val. De ploeg van Fabio Aru en Tadej Pogacar verloor meer dan één minuut op Astana.

Nadat Jumbo-Visma moesten ook nog Deceuninck-Quick Step en Movistar door de gevaarlijke natte bocht, maar die ploegen bleven wel overeind. Na de natte bocht kwam Deceuninck-Quick Step ook nog bijna in botsing met een ploegleiderswagen van Jumbo-Visma, maar die wisten ze net te ontwijken. Aan de meet kwam de Belgische ploeg net te kort om de beste tijd te klokken. Ze eindigde op twee seconden van Astana.