Dubbel goud op WK zomerbiatlon

Het wereldkampioenschap zomerbiatlon in het Wit-Russische Minsk-Raubichi kende zaterdag vier wedstrijden, maar er werden vijf gouden medailles verdeeld. De sprints stonden op het programma en bij de vrouwen was het bijzonder spannend, zo spannend dat er zelfs geen onderscheid gemaakt werd tussen de beste twee.

Vrouwen
De Russische Ekaterina Glazyrina schoot twee keer foutloos en kwam met de snelste tijd aan de finish. Iedereen beet zich stuk op haar tijd, tot Lucie Charvatova. De Tsjechische ging staand één keer de mist in, maar was snel genoeg om op de finish exact dezelfde tijd te noteren als Glazyrina. De van Wit-Rusland naar Oekraïne overgestapte Darya Blashko pakte met één misser op 2,4 seconden het brons, Kristina Reztsova uit Rusland (+4,3) en de Oekraïnse Anastasiya Merkushyna (+8,7) bleven beiden zonder missers ook nog binnen tien seconden van de twee winnaressen.

Mannen
Timofei Lapshin won al het goud op de supersprint en de naar Zuid-Korea vertrokken Rus was ook op de sprint de beste. Liggend ging hij nog één keer de fout in, staand bleef hij foutloos en in de slotronde was hij snel genoeg om de Rus Alexander Povarnitsyn met vier seconden van zich af te houden. Eduard Latypov completeerde het 'Russische' podium door met twee missers op vijftien seconden brons te pakken, vlak voor de Wit-Rus Sergey Bocharnikov.

Een noemenswaardige prestatie was er van Roman Yeremin: de jonge Kazach schiet doorgaans nogal veel mis, maar trof nu negen van de tien schijven en werd beloond met een vijfde plek, op anderhalve seconde van het podium. De Belg Florent Claude werd met drie missers 23e, voor Tom Lahaye-Goffart was er met twee missers een 31e plek weggelegd.

Junioren mannen
Lazouski begon met een misser bij het liggend schieten, maar met geweldig langlaufen kwam hij toch met de snelste tussentijd bij de tweede schietbeurt aan. Daar gingen er nog eens twee mis, maar tóch noteerde hij er de rapste tijd, samen met de Oekraïner Sytnyk. Op de ski's stond er geen maat op Lazouski en met een verschroeiende langlauftijd pakte hij de winst, 25 seconden voor de Tsjech Karlik, die liggend twee keer gemist had en de minder snelle Sytnyk op vijf seconden naar brons verwees. De Belg Cesar Beauvais werd met twee liggende missers 43e op ruim drie minuten.

Junioren vrouwen
Ze pakte al zilver op de supersprint, maar nu was er goud voor de talentvolle Chinese Chu Yuanmeng, afkomstig van de steppes van Binnen-Mongolië. Ze was een van de zeer weinigen die foutloos schoot en was ook nog rap genoeg op de ski's, met één misser had ze mogelijk alsnog goud gepakt, zeker zilver. Dat ging nu naar de Oekraïnse Ekaterina Bekh, die staand één keer de mist in ging en op een halve minuut tweede werd, terwijl de Russische Anastasiia Goreeva met twee missers het brons pakte, acht tellen voor nog zo'n getalenteerde Chinese, Meng Fanqi. Ja, ze komen eraan!