Deze zomer in de top-3 warmste

Met gemiddeld 18,5 graden eindigt de zomer in de top-3 warmste. Dit hebben we te danken aan een zeer warme slotweek. Vorig jaar was het met 18,9 graden nog warmer, maar de huidige zomer telt wel even veel tropische dagen. In De Bilt werd het acht keer tropisch, met 30 graden of meer. Dat is twee keer zo vaak als in een gemiddelde zomer. Daarbij wordt nog één tropische dag verwacht en is maandag sprake van een zeldzame derde regionale hittegolf.

Deze zomer is nu al een van de warmste uit de meetgeschiedenis en door het tropische slotakkoord eindigen we in de top-drie. Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 18,5 graden wordt de zomer van dit jaar de op twee na warmste. In 2003 was het in de zomer gemiddeld 18,7 graden en 2018 is recordhouder met maar liefst 18,9 graden. Gemiddeld was het in de zomer van 2006 (door afronding naar boven) ook 18,5 graden.

De zomer van 2019 grossiert in warme dagen. Op een warme dag wordt het 20 graden of warmer. Met nog een warme week te gaan komt het totaal uit op 73 dagen, tegenover 60 normaal. Er waren ook korte koele perioden. Zo werd het op 8 juli op het hoofdstation slechts 16,7 graden en was daarmee de koudste dag.

Opvallend is dat het aantal zomerse dagen (maximum van 25 graden of hoger) tot nu toe met 19 heel normaal is. Dit komt doordat het in juni vaker zomers warm werd dan normaal, terwijl augustus tot nu toe slechts twee zomerse dagen telt. Vandaag wordt het met 29 graden in ieder geval zomers en daarna volgen er nog zeven. Uiteindelijk telt de zomer 27 dagen met maxima van 25 graden of meer.

Twee keer zo vaak tropisch
Acht keer werd het in De Bilt tropisch warm en dat is twee keer zo vaak als in een gemiddelde zomer. Voor een tropische dag moet het minimaal 30 graden worden. Op 25 juli werd het, op de dag van het nieuwe absolute hitterecord, in De Bilt 37,5 graden. Niet eerder was het op het hoofdstation zo warm.

Naar verwachting zal het in De Bilt nog één keer tropisch warm worden en is er ook een aantal dagen die de 30 graden dicht kunnen naderen. Met een totaal van negen tropendagen kan de zomer van 2019 zich meten met de zomer van 2018. Daarbij moet worden gezegd dat vorig jaar de eerste tropische dag niet in juni viel, maar aan het eind van de meteorologische lente. Op 29 mei werd het in De Bilt 30,7 graden.

Zeldzame derde hittegolf
In het zuidoosten wordt het vandaag tropisch met ruim 30 graden. Daarmee is een regionale hittegolf in de maak. Zodra de temperatuur maandag voor de derde keer op dezelfde plaats naar 30 graden stijgt is aan de voorwaarden van een hittegolf voldaan. Dit wordt de derde hittegolf van de zomer. In de periode van 21 juni tot 1 juli en tussen 18 en 31 juli was sprake van een hittegolf.

Als de derde hittegolf tot het eind van de maand duurt was in de hele zomer op 34 dagen wel ergens in het land sprake van een hittegolf. Dit is ruim een derde van de 92 dagen tellende zomer.

Goed bikiniweer (Foto: Pixabay)
Goed bikiniweer (Foto: Pixabay)