Japanse schansspringers domineren op thuisschans

In het Japanse Hakuba hebben de schansspringers van het thuisland de eerste van twee wedstrijden in de Zomer Grand Prix gedomineerd. De afgelopen seizoen zo dominante World Cup-winnaar Ryoyu Kobayashi pakte de zege, landgenoot Yukiya Sato werd toch wel verrassend tweede.

Kobayashi en Sato stonden na de eerste ronde al op de eerste twee plekken, gevolgd door de Rus Evgeny Klimov en nog twee Japanners: Keiichi Sato en Naoki Nakamura. De omstandigheden in de finaleronde waren lastig, maar Keiichi Sato weerstond de wind knap en ging voorbij aan Klimov; de Rus werd wegens een onreglementair pak gediskwalificeerd.

Yukiya Sato haalde in de finaleronde nog eens stevig uit en nam de leiding over van achternaamgenoot Keiichi, geen familie. Vervolgens was het even wachten geblazen, want de wind nam flink toe en voor slotspringer Kobayashi ging de startbalk vier stappen omlaag. Het leek hem niet te deren en met een indrukwekkende sprong vloog hij ruim naar de winst, voor Yukiya Sato, die zelf ver voor Keiichi eindigde, met de Pool Pawel Wasek daar weer ver achter.

Noriaki Kasai deed ook mee, maar de legendarische Japanse grootmeester kwam niet door de eerste ronde heen - het is immers nog zomer en dus is hij nog niet in vorm, zoals gebruikelijk. Zaterdag wordt om 11.30 uur Nederlandse tijd de tweede wedstrijd gesprongen, eveneens live op Eurosport.