Klimmer Narasaki veegt concurrentie van de muur en pakt WK-goud

Op de slotdag van het wereldkampioenschap sportklimmen in het Japanse Hachioji heeft Tomoa Narasaki laten zien dat er geen maat op hem staat. De 23-jarige Japanner, die eerder al met overmacht zijn tweede wereldtitel in het boulderen pakte, domineerde de finale van de (olympische) combinatie.

Speed - De eerste klap
Bij het speedklimmen ging de winst zoals verwacht naar Rishat Khaibullin uit Kazachstan, de enige speedspecialist in de combinedfinale. Narasaki deed het gelijk al geweldig door een tweede plek te pakken, waarmee zijn favorietenrol nog eens aan werd gedikt, zeker doordat de Tsjech Adam Ondra - volgens velen 's werelds beste klimmer - zich na een blunder in de kwalificatie niet voor de eindstrijd plaatste.

De Duitser Alexander Megos verkeert in bloedvorm, maar is pas recentelijk begonnen met speedklimmen en heel goed is hij er nog niet in: hij werd achtste en laatste, waarmee hij gelijk een dikke achterstand op Narasaki opliep. De Japanner Kai Harada werd derde, voor de grote Fransman Mickael Mawem, de Japanners Meichi Narasaki - het broertje van - en Kokoro Fuji, met daarachter de Oostenrijkse uittredend kampioen Jakob Schubert en Megos.

De hoogtepunten van de combinedfinale (Bron: YouTube)

Boulder - Wedstrijd op z'n kop
Megos was de allereerste klimmer die aan het boulderen begon, maar al snel sloeg het noodlot toe: de Duitser, toch wel de grootste uitdager van Tomoa Narasaki, liep een blessure op aan zijn pink en hield het noodgedwongen voor gezien.

Ondertussen liet de grote Narasaki weer eens zien dat hij in ongekende vorm verkeert: niemand topte de eerste boulder, Narasaki 'flashte' hem - hij haalde de top in één poging. Niemand topte de tweede boulder, Narasaki had aan twee pogingen voldoende.

Op de derde boulder was hij niet de enige die de top haalde, broer Meichi, Fuji en Mawem deden dat ook, maar de manier waarop hij zijn eerste greep naar de top wist te redden was weer ongeëvenaard; de Japanner bleef op de muur, rustte even en haalde het daarna wel.

Narasaki won zo het boulderen en was daarmee al nagenoeg zeker van een medaille, tenzij speedspecialist Khaibullin op lead iets bizars zou doen. Sterker nog, met een top-3 op lead zou Narasaki al honderd procent zeker zijn van de wereldtitel. Schubert was nagenoeg kansloos, Megos deed niet meer mee.

Lead - Verrassing!
Dat Schubert nooit te vroeg afgeschreven moet worden bleek maar weer bij het leadklimmen, want hij haalde er gelijk de top...en zag dat níemand dat verder haalde. Tomoa Narasaki kwam het dichtst in de buurt en met een tweede plek pakte hij overtuigend de wereldtitel. Schubert schoof dankzij zijn leadwinst zowaar op naar het zilver, Khaibullin stuntte met een vijfde plek op lead en pakte zowaar het brons weg voor de neus van Harada.

De volledige combinedfinale (Bron: YouTube)