Elfvoudig wereldkampioene kanovaren betrapt op doping

Elfvoudig wereldkampioene kanovaren Laurence Vincent-Lapointe is betrapt op het gebruik van een verboden middel. De Canadese grootheid is voorlopig geschorst en zal dus niet mee mogen doen aan het WK in het Hongaarse Szeged, dat woensdag begint.

"We zijn zeer teleurgesteld dat dit op de vooravond van ons grootste evenement van het jaar gebeurt", aldus Simon Toulson, secretaris-generaal van kanobond ICF. "De rechten van de sporter moeten worden gerespecteerd, dus we zullen gedurende het onderzoek geen verder commentaar geven."

Vincent-Lapointe werd maar liefst zes keer wereldkampioene op de 200 meter in de C1-boot en maakte vier keer deel uit van de gouden Canadese C2-boot op de 500 meter, terwijl ze vorig jaar op het WK ook nog eens het slotstuk van het toernooi won, de niet-olympische vijf kilometer.

De Canadese testte positief op het middel Ligandrol, dat de aanmaak van spieren kan stimuleren. Volgens de Canadese kanobond is de kans aanwezig dat dit middel per abuis in voedingssupplementen terecht is gekomen, precies de verdediging waar de onlangs betrapte Australische zwemster Shayna Jack het ook op gooit.